(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Hjertehelse henger sammen med blodtype

Risikoen for angina og hjerteinfarkt er ulik for mennesker med forskjellig blodtype.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss tenker sjelden over hvilken blodtype vi har, om vi i det hele tatt vet det. Men en ny analyse av data fra nærmere 90 000 amerikanere antyder nå at temaet kanskje burde interessere oss en smule mer.

Resultatene viser nemlig at blodtypen henger sammen med risikoen for hjertesykdom. Sammenlignet med blodtype 0 var nemlig både blodtype A, B og AB forbundet med økt fare for angina og hjerteinfarkt.

Mennesker med blodtype AB var spesielt utsatt, med 23 prosent høyere risiko for hjertesykdom. De med blodtype B hadde en 11 prosents økning i risikoen og de med A hadde 5 prosent økning i forhold til folk med blodtype 0.

I Norge har 49 prosent av befolkningen blodtype A, 39 prosent har blodtype 0, åtte prosent har blodtype B og fire prosent har blodtype AB.

Kan forstå risiko bedre

Forskerteamet, ledet av Lu Qi ved Harvard School of Public Health, tror kunnskapen kan bli nyttig for mange.

- Våre studier kan hjelpe leger til bedre å forstå hvem som har risiko for å utvikle hjertesykdom, sier Qi i en pressemelding.

Han mener de nye resultatene også kan bli viktig for folk flest.

- Hvis du vet at du har høyere risiko, kan du redusere den risikoen ved å ta opp en sunnere livsstil, som å spise riktig, mosjonere og ikke røyke.

Fulgt i 20 år

Qi og kollegaene analyserte data fra to store, amerikanske helseundersøkelser med til sammen rundt 90 000 deltagere. De var mellom 30 og 75 da studiene begynte, og ble fulgt i minst 20 år.

Forskerne kunne kontrollere for andre faktorer som kosthold, alder, kroppsmasseindeks, kjønn, rase, røyking og andre faktorer.

Studien kunne ikke gi noen svar på hvorfor blodtypen henger sammen med hjertehelsa. Men forskerne har uansett noen tanker om hva som kan ligge bak.

Kolesterol og inflammasjon

Det finnes resultater som tyder på at blodtype AB er forbundet med inflammasjon, som igjen kan påvirke blodårene. Blodtype A ser ut til å henge sammen med et høyere nivå av skadelig kolesterol.

Det kan også se ut til at mennesker med blodtype 0 har mer av stoffer som har positive effekter på blodsystemet.

Nå lurer Qi og co på om folk med ulik blodtype kan reagere ulikt på forskjellige typer livsstilsendringer. Er det for eksempel slik at mennesker med blodtype A best kan redusere hjerterisiko ved å unngå kolesterol i kosten?

Bare mer forskning kan gi slike svar.

Referanse:

Teamet bestod av M. He, B. Wolpin, K. Rexrode, J. E. Manson, E. Rimm & F. B. Hu, og forskningen er publisert i Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Powered by Labrador CMS