Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Øl-rester kan gi oss nyttig fett og medisiner
Rester fra ølbrygging kan brukes til å lage mikrokapsler for å bevare omega-3-oljer og medisiner.

Det kalles drav, og er rester som blir igjen når bryggeriene lager øl eller whisky. Drav finnes tilgjengelig i store mengder, og er fullt av proteiner og aminosyrer som vi antakelig burde greie å utnytte.
Men i praksis brukes drav stort sett som tilsetning i dyrefôr, med mindre det rett og slett blir kastet.
Nå viser det seg at vi kan bruke drav til noe som er nyttig for mennesker.
– Dette er en verdifull proteinkilde med glimrende egenskaper. Flere er derfor interessert i å bruke drav som et alternativ til protein fra dyr, sier Toktam Farjami, som tar doktorgraden i matvitenskap ved NTNU.
Hun har sett på muligheten industrien har til å bruke råstoffet.
Egnet til å lage kapsler
– Proteiner i drav er vannavstøtende. Samtidig virker de som emulgatorer, som hjelper til med blande stoffer som ikke gjør det på egen hånd. Proteinene kan også lett brukes for å lage en beskyttende hinne, forklarer hun.
Dette gjør drav til en god kandidat for en helt spesiell oppgave.
– Proteinene i drav lover godt for å lage veggene i mikrokapsler med fiskeolje og andre matprodukter som inneholder de sunne fettsyrene omega-3, sier Farjami.

Eksperimenterte på molekylnivå
Nå er det jo ikke bare enkelt å få til dette. Slike mikrokapsler må nemlig være stabile over lengre tid.
– For å hindre oksidering, og ta best mulig vare på helseeffekten av fiskeoljen, er det avgjørende at vi lager effektive og holdbare kapsler, sier hun.

Dette er den første studien som tar for seg mulighetene for å bruke proteinene i drav til nettopp dette. Hun og kolleger har studert proteinene på molekylært nivå for å forstå dem best mulig.
De lagde proteinkonsentrater fra drav ved hjelp av en basisk utvinningsmetode. Samtidig undersøkte de virkningen ulike utfellingsmidler og forsiktig oppvarming hadde på sammensetning, innkapsling og flere andre sider ved konsentratene.
Drav kan bli mer verdifullt
Disse egenskapene ble enda bedre da de byttet ut saltsyre med sitronsyre i utvinningsprosessen av proteinene, og samtidig justerte surhetsgraden.
– Vi ser at mikrokapslene kan holde fiskeoljen like fin som fersk olje, selv etter å ha lagret dem i 15 dager i 40 grader.

Mikrokapsler som dette kan dessuten brukes for å lagre medisiner. Også kosmetikkindustrien kan ha nytte av dem.
De lovende resultatene tyder på at drav kan bli et verdifullt produkt som reduserer matsvinn, bidrar til et sunnere kosthold og mye annet nyttig. Det er altså noe helt annet enn å kaste det.
Fornøyd veileder
– I fremtiden må vi utnytte ressursene våre langt bedre enn i dag. Det krever ikke bare teknologisk forskning, men også innsikt i råstoff, markedspotensial og forbrukeratferd. Derfor er forskning som dette så viktig, sier professor Eva Falch, veileder for Farjami.
Falch forteller at store mengder ressurser går tapt i matproduksjonen. Det gjelder for eksempel både i produksjonen av sjømat og drikkevarer. Det er avgjørende at vi utvikler metoder for å utnytte hele råvaren, mener forskeren.
Forskningen til Toktam viser hvordan restprodukter kan få ny verdi i en sirkulær bioøkonomi.
– Det spennende her er hvordan en rest fra én industri – bryggerinæringen – kan bli en funksjonell ingrediens i en annen. Det er slike tverrfaglige innovasjoner vi trenger for å bygge fremtidens bærekraftige matsystemer, sier Falch.
Referanse:
Toktam Farjami, Eva Falch mfl.: Microencapsulation of fish oil with brewer’s spent grain proteins: Effect of citric acid and emulsion pH. Food Hydrocolloids, 2024. Doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.109745
Fikk du med deg disse sakene fra NTNU?
-
Gutter er mer skeptiske til likestilling enn før
-
Solstråler og olje løser skittent problem
-
Store kommuner er ikke nødvendigvis best for eldre og syke
-
Folk med migrene tåler lite søvn dårligere enn andre
-
Sykdommen lipødem: Sunniva prøvde alle dietter – til liten nytte
-
Det er fullt mulig å gjøre boligbygging mer miljøvennlig