Det
kalles drav, og er rester som blir igjen når bryggeriene lager øl eller whisky.
Drav finnes tilgjengelig i store mengder, og er fullt av proteiner og
aminosyrer som vi antakelig burde greie å utnytte.
Men i praksis brukes drav stort sett som tilsetning i dyrefôr, med mindre det rett og slett blir kastet.
Nå viser det seg at vi kan bruke drav til noe som er nyttig for mennesker.
– Dette er en verdifull proteinkilde med glimrende egenskaper. Flere er derfor interessert i å bruke drav som et alternativ til protein fra dyr, sier Toktam Farjami, som tar doktorgraden i matvitenskap ved NTNU.
Hun har sett på muligheten industrien har til å bruke råstoffet.
Egnet til å lage kapsler
–
Proteiner i drav er vannavstøtende. Samtidig virker de som emulgatorer, som
hjelper til med blande stoffer som ikke gjør det på egen hånd. Proteinene kan
også lett brukes for å lage en beskyttende hinne, forklarer hun.
Dette
gjør drav til en god kandidat for en helt spesiell oppgave.
–
Proteinene i drav lover godt for å lage veggene i mikrokapsler med fiskeolje og
andre matprodukter som inneholder de sunne fettsyrene omega-3, sier Farjami.
Dravet kan bli til mikrokapsler. Disse mikrokapslene kan bli svært nyttige.(Illustrasjon: Toktam Farjami / NTNU)
Eksperimenterte på
molekylnivå
Nå er det
jo ikke bare enkelt å få til dette. Slike mikrokapsler må nemlig være stabile
over lengre tid.
– For å
hindre oksidering, og ta best mulig vare på helseeffekten av fiskeoljen, er det
avgjørende at vi lager effektive og holdbare kapsler, sier hun.
– Vi fant at proteinkonsentratene våre hadde helt glimrende egenskaper for å lage mikrokapsler, sier Farjami Toktam. Hun tar doktorgraden i matvitenskap ved NTNU.(Illustrasjon: Toktam Farjami / NTNU)
Dette er
den første studien som tar for seg mulighetene for å bruke proteinene i drav
til nettopp dette. Hun og kolleger har studert proteinene på molekylært nivå
for å forstå dem best mulig.
De lagde
proteinkonsentrater fra drav ved hjelp av en basisk utvinningsmetode. Samtidig
undersøkte de virkningen ulike utfellingsmidler og forsiktig oppvarming hadde
på sammensetning, innkapsling og flere andre sider ved konsentratene.
Drav kan bli mer
verdifullt
Disse
egenskapene ble enda bedre da de byttet ut saltsyre med sitronsyre i
utvinningsprosessen av proteinene, og samtidig justerte surhetsgraden.
– Vi ser
at mikrokapslene kan holde fiskeoljen like fin som fersk olje, selv etter å ha
lagret dem i 15 dager i 40 grader.
Professor Eva Falch mener det er viktig å utvikle metoder for å utnytte hele råvaren.(Foto: NTNU)
Mikrokapsler
som dette kan dessuten brukes for å lagre medisiner. Også kosmetikkindustrien
kan ha nytte av dem.
Annonse
De
lovende resultatene tyder på at drav kan bli et verdifullt produkt som
reduserer matsvinn, bidrar til et sunnere kosthold og mye annet nyttig. Det er
altså noe helt annet enn å kaste det.
Fornøyd veileder
– I
fremtiden må vi utnytte ressursene våre langt bedre enn i dag. Det krever ikke
bare teknologisk forskning, men også innsikt i råstoff, markedspotensial og
forbrukeratferd. Derfor er forskning som dette så viktig, sier professor Eva
Falch, veileder for Farjami.
Falch forteller at store mengder ressurser går tapt i matproduksjonen. Det gjelder for eksempel både i
produksjonen av sjømat og drikkevarer. Det er avgjørende at vi utvikler
metoder for å utnytte hele råvaren, mener forskeren.
Forskningen til Toktam viser hvordan
restprodukter kan få ny verdi i en sirkulær bioøkonomi.
– Det
spennende her er hvordan en rest fra én industri – bryggerinæringen – kan
bli en funksjonell ingrediens i en annen. Det er slike tverrfaglige
innovasjoner vi trenger for å bygge fremtidens bærekraftige matsystemer, sier
Falch.