Elvis lever ... ikke likevel?

USAs største hakkespett - ivory billed woodpecker - døde ut i 1944, men ble rapportert gjenfunnet i år. Men mange tviler fremdeles på funnet, som baserer seg på lydopptak og uklare bilder. Trenger vi et eksemplar i hånden?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

forskning.no meldte nylig at en skeptiker skiftet mening etter å ha hørt lydopptak av årets mest sensasjonelle gjenoppstandelse. Lydene han hørte var så opplagt fra den antatt utdøde hakkespetten.

Men andre skeptikere gir seg ikke, meldte Nature i en oversiktsartikkel den 8. september.

Fuglen som vises i videoen som angivelig skal bevise at den vakre elfenbennebbete hakkespetten fremdeles er blant oss, kan like godt være en av dens nære slektninger, mener de.

Og lyden er de heller ikke sikre på.

Det er en kjent sak at mange hakkespettentusiaster lenge har befunnet seg ute i sumpen i Arkansas med lydbåndopptakere og høytalere. De har spilt av gamle opptak av fuglen, i håp om å lokke fram eventuelle levende eksemplarer.

Kan det være en slik fugleelsker forskerne uforvarende har tatt opptak av?

Andre er ikke så skeptiske.

Det nærmer seg en kritisk masse av forskjellige funn, som tilsammen indikerer at hakkespetten fremdeles lever. I hvert fall ett eksemplar!, sier en ornitolog til Nature.

Saken aktualiserer debattten vi omtalte i forrige artikkel, “Døde dyr ikke påkrevet”. Trenger vi å ha et dyr i hånden, for å erklære det som eksisterende? Eller holder det med et bilde?

Powered by Labrador CMS