Dette er et bilde fra Great Barrier Reef, et av verdens store korallrev. Lydopptakene er ikke fra dette revet. Toby Hudson

Hør lyden av et korallrev

Det kan høres ut som bacon som freser i panna.

Korallrev er fulle av liv. Massevis av fiskearter, reker, bløtdyr og ormer lever på og rundt de gigantiske konstruksjonene.

Selve koralldyret er i slekt med maneter og sjøanemoner, og lever i store kolonier. De skiller ut kalk som danner harde skjeletter, og er grunnlaget i undervannsrevene.

En forskergruppe fra Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI) i USA har prøvd ut en ny måte å overvåke korallrevenes helse, ifølge Popular Science.

De har satt opp mikrofoner under vann ved tre forskjellige rev i De amerikanske jomfruøyene i Karibien. Forskerne ville undersøke hvordan lyden fra revene kan brukes til å overvåke økosystemet.

Reker og fisk

Forskerne fant at de kunne høre et enormt spekter av arter ved hjelp av opptakene, skriver de i en pressemelding på sine hjemmesider. De kunne også høre forskjell på de forskjellige revene, hvis de lot opptakene gå over flere måneder og til forskjellige tider.

Men de måtte lytte på forskjellige tidspunkter på døgnet. Noen arter er mer aktive enn andre på dagen, og noen trives best om natten.

De mener at lyden ga et godt bilde av hvor mye fisk, reker og andre dyr som faktisk lever på revet. Dermed tror de også at mikrofoner kan egne seg til å sjekke hvordan det står til med korallrevenes helse.

– Det kan være dyrt og vanskelig og overvåke korallrev, sier Max Kaplan i en pressemelding. Han er doktorgradsstipendiat ved WHOI og en av forfatterne bak den nye studien.

– Med denne metoden kan vi bruke relativt billige lydopptakere som kan overvåke det økologiske mangfoldet, sier Aran Mooney, som er biolog ved WHOI.

Bråkete leieboere

Reker var de mest høylytte beboerne på revene. Disse kalles knipsereker, og har en veldig stor klo som de bruker til å knipse med. Denne lyden gjennomsyrer opptakene, og det høres nesten ut som stekende bacon eller massevis av bobleplast som poppes.

Ellers er det også lyder av hvaler og delfiner, samt mange forskjellige fiskelyder som er vanskelige å høre for vanlige ører. Hør lyden under!

Referanse:

Maxwell B. Kaplan mfl: Coral reef species assemblages are associated with ambient soundscapes. Marine Ecology Progress Series, august 2015. DOI: 10.3354/meps11382. Sammendrag

Powered by Labrador CMS