Kresen elskov på havbunnen

Det er ingen seksuell tiltrekning mellom den amerikanske og den europeiske hummeren. Det er en god nyhet, for ellers kunne vår egen hummerbestand ha vært i skikkelig trøbbel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den europeiske hummeren, Homarus gammarus er ikke interessert i verken kroppen eller parfymen til den amerikanske hummeren, Homarus americanus - og omvendt.

- Vi er letta. Dette er så til de grader forskjellige arter, at de ikke uten videre godtar en make av andre arten. Men det er ingen garanti for at det ikke kan skje uhell, sier seniorforsker Gro I. van der Meeren ved Austevoll havbruksstasjon.

Trekantforsøk

I fjor sommer satte norske og britiske forskere i gang trekantforsøk med de to forskjellige hummerartene. For å finne ut hvem som hadde lyst på hvem, plasserte de europeiske hunner sammen med en hann av hver art i store kar med to gode skjuleplasser.

Det ble ikke noe kjærlighetsdrama. Hannene var valgt ut slik at halvparten av hunnene møtte en dominant europeisk hann, og den andre halvparten møtte en dominant amerikansk hann.

Forskerne ved Havforskningsinstituttet fulgte hummerne med lysfølsomme kameraer både natt og dag, for å finne ut om hunnene likte de to hannene like godt, eller om damene drev forskjellsbehandling.

Samtidig studerte forskerne hvordan hver av hannene oppførte seg. Ingen kurtise, parring, nattlige besøk eller aggressive interaksjoner unnslapp deres årvåkne øyne.

Holder seg til sine egne

Dette var det de fikk se: Den europeiske hannen og hunnen var meget tiltrukket av hverandre. Den amerikanske hannen var mer passiv, og klarte tilsynelatende ikke å skille mellom kjønnene på europeisk hummer.

Parring og kurtise og fredelig samliv forekom bare mellom europeiske hummere, uavhengig av hannens dominansstatus. Forskerne tolker resultatene slik at både den europeiske og den amerikanske hummeren oppfatter den andre arten som en fremmed art, og det er oppløftende.

Forskerne antar at kjemisk kommunikasjon er del av denne reproduksjonsmessige barrieren.

Fordi romantikken ikke blomstrer mellom dem, er sjansene nemlig små for at det vil oppstå krysninger mellom de to artene. Blant forskere og forvaltere har det vært mye bekymring for at slike hybrider, som virkelig kan true hummerbestanden, ville oppstå.

I akvakultur er det mulig å krysse de to individene, men det er påvist at hybridene kan bli sterile. Sterile hybrider er det aller siste vår allerede svake bestand av europeisk hummer har bruk for.

Selges som suvenirer

"Amerikansk og europeisk hummer i kamp om skjul, under et forsøk i Akvariet i Bergen. (Foto: Havforskningsinstituttet)"

- Amerikansk hummer er lett å få tak i - levende hummer selges for eksempel som suvenirer på Canada-kysten. Det er strengt forbudt å importere dem, men folk har nok gjort det i vanvare - folk som ikke har skjønt at det er to forskjellige arter, sier van der Meeren.

Den amerikanske hummeren har blitt funnet langs hele kysten fra Oslo til Ålesund. Siden 1999 er det kommet inn 15 hummer som forskerne mistenker for å være amerikanske. For 11 av dem er den amerikanske avstamningen bekreftet ved hjelp av genetiske tester. På utseendet er det ganske vanskelig å skille de to artene.

Van der Meeren håper nå at det har vært så mye blest om denne saken at faren for at folk setter ut hummeren i vanvare minker.

Panikkparing

Den amerikanske hummeren vokser raskere, formerer seg fortere og får større klør enn den europeiske hummeren. Dermed er den amerikanske hummeren fysisk overlegen etter et visst punkt. Mens hummerne er små, er det imidlertid den europeiske som har overtaket. Hvis en amerikansk hummer får lov til å vokse så blir den imidlertid totalt overlegen.

Selv om de to hummerartene ikke var tiltrukket av hverandre, er ikke faren over enda. Forskerne tar nemlig forbehold om et annet utfall dersom hunnen ikke hadde hatt et reelt valg. Hummerhunnene er kun paringsklare i korte perioder, og forskerne vet ikke om den manglende evnen til å tolke den andre artens kjemiske signaler vil være nok til å hindre panikkparing.

Det er en mulighet for at panikkparing kan skje i tilfeller hvor hunnen kun har noen få dager eller timer til rådighet for å pare seg, og det bare er amerikansk hummer tilgjengelig.

Territorium og smitte

Skumle hybrider er heller ikke den eneste faren ved å importere amerikansk hummer til europeiske farvann. De to artene vil være konkurrenter om alt annet, som skjul og mat, med tilsynelatende samme atferd, døgnrealterte aktivitetsmønster og behov for skjul.

Siden den amerikanske hummeren danker ut den europeiske når den har blitt voksen, har den potensial til å innvirke på bestanden av europeisk hummer på den måten.

I tillegg vil den innførte amerikanske hummeren fremdeles kunne være en kilde for smitte av sykdom og parasitter, og være en belastning for det lokale økosystemet.

Dusør på 1 000 kroner

- Amerikansk hummer har ingenting i europeiske farvann å gjøre. Vår egen hummer er fisket langt ned allerede, men innføring av amerikansk hummer er ikke noe alternativ.

- Alle slags fremmede organismer kan gi økologiske påvirkninger som kan forplante seg opp til fisk og fiskerier vi har ikke overfiske i dag - import av en hver levende organisme kan gi veldig uante følger. Det trenger ikke skje over natta. Kongekrabben brukte jo 30 år, sier van der Meeren.

Hun anbefaler folk å melde fra til nærmeste akvarium eller til Havforskningsinstituttet hvis de får noe de mistenker kan være amerikansk hummer. Det er en dusør på 1 000 kroner for amerikanske hummere, i tillegg til kiloprisen ved salg.

Powered by Labrador CMS