Vi får høyere hoder

Menneskets ansikt er ikke det samme i dag som på 1300-tallet. Vi har fått mindre fremtredende trekk, men høyere panne. Hele 1,5 cm høyere, for å være nøyaktig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Karikaturer av genier med høye hoder er kanskje ikke så dumme når alt kommer til alt.

Det er en kjent sak at menneskets stadig større hjerne allerede har presset størrelsen på hodeskallen langt i forhold til det å få presset ut det nye lille IQ-trollet.

Det kan imidlertid se ut til at menneskeheten har funnet en løsning - vi bygger i høyden.

Over 30 generasjoner

Britiske forskere har tatt for seg hodeskaller som spenner over 30 generasjoner, og konkluderer med at de ikke er det samme som de en gang var.

De beskriver forskjellene som slående.

Studieobjektene var hodeskaller fra tre forskjellige tidsperioder. Forskerne undersøkte 30 skaller fra midten av 1300-tallet - fra mennesker som døde under svartedauden i London.

De så også på 54 skaller hentet fra vraket av Mary Rose, som sank utenfor den engelske kysten i 1545.

Disse skallene ble sammenlignet med 31 nye ortodontiske registreringer fra School of Dentistry i Birmingham.

- Betraktelig økning

Konklusjonen er at våre nære forfedre hadde mer fremtredende ansiktstrekk, for eksempel med en større underkjeve, men at avstanden fra øynene til toppen av hodeskallen var mindre for 650 år siden.

- Økningen er betraktelig. For eksempel var avstanden på svartedaudskallene 80 mm, mens den på de moderne skallene var 95 mm. Det er snakk om en økning på rundt 20 prosent, som er ganske mye, sier Peter Rock, studiens hovedforfatter og direktør for ortodontistri ved Birmingham University, til BBC.

Han antyder at de høyere hodene kan henge sammen med økt mental kapasitet over tidene.

Referanse:

W. P. Rock, A. M. Sabieha og R. I. W. Evans; A cephalometric comparison of skulls from the fourteenth, sixteenth and twentieth centuries; British Dental Journal; 200, 33-37, 2006 (doi: 10.1038/sj.bdj.4813122).

Lenker:

BBC: Time changes moderen human’s face University of Birmingham: Research Reveals the Chancing Shape of the Human Face

Powered by Labrador CMS