”Flygende grevling” funnet i Sør-Sudan

I Sør-Sudan har forskere funnet en ekstremt sjelden flaggermus som er noe for seg selv. Den har svart-hvitt mønster som mest av alt ligner på en grevling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vesle Niumbaha superba er en helt spesiell flaggermusart med svarte og hvite tegninger. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)


Forsker DeeAnn Reeder ved Bucknell University i USA gjorde store øyne da flaggermusen ble oppdaget under feltarbeid i et viltreservat i det afrikanske landet.

- Det var klart et helt ekstraordinært dyr, et som jeg aldri hadde sett før, sier Reeder i en pressemelding.

Det første man legger merke til er de helt spesielle flekkene og stripene. Dette er en type oppdagelser biologer ofte gjør bare en gang i livet, påpeker hun.

Nå har den fått et nytt vitenskapelig navn, Niumbaha superba.

Svært sjelden

Den vakre skapningen med de svart-hvite mønstrene ble første gang beskrevet i Kongo i 1939. Så langt forskerne vet har den bare vært sett fire ganger tidligere, og dette er første gang den er registrert i Sør-Sudan.

Flaggermusen hører til glattnesefamilien, i likhet med alle kjente flaggermusarter i Norge.

[gallery:1]

Reeder fant den sammen med personell fra Sør-Sudans viltforvaltning og verneorganisasjonen Fauna & Flora International (FFI).

Stemte ikke

I samarbeid med kollegaer ved Islamic University i Uganda og Smithsonian i USA har Reeder nå gitt et nytt vitenskapelig navn til det sjeldne dyret.

De mener nemlig at den inntil nå er plassert i en feil slekt. Reeder sier at en grundig analyse viser at den ikke hører til i slekten Glauconycteris der tidligere forskere har plassert den.

- Trekk ved kraniet, vingene, størrelsen, ørene – bokstavelig talt alt du undersøker stemmer ikke. Den er så unik at vi må etablere en ny slekt, sier hun i pressemeldingen.

Den nye slekten, som foreløpig bare har ett medlem, har fått navnet Niumbaha. Det betyr sjelden eller uvanlig på språket zande som snakkes i deler av Sør-Sudan.

- Mye å verne

Sør-Sudan ble uavhengig i 2011 etter mange års borgerkrig. Alle forvaltningsorganer må bygges opp fra grunnen.

Matt Rice fra Fauna & Flora International (FFI) sier at landet har viktige biologiske ressurser som må vernes.

De svarte og hvite grevling-aktige strekene langs kroppen. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)

FFI ble etablert i 1903 og spesialiserer seg på å beskytte truede og arter og økosystemer. Organisasjonen har blant annet erfaring i å arbeide i land der det pågår eller nylig har pågått væpnet konflikt.

- Sør-Sudan er et land med mye å tilby og mye å beskytte, sier han.

Referanse:

DeeAnn M. Reeder, Kristofer M. Helgen, Megan E. Vodzak, Darrin P. Lunde, Imran Ejotre: “A new genus for a rare African vespertilionid bat: insights from South Sudan,” ZooKeys 5. april 2013.

Powered by Labrador CMS