Sykle sikkert - kast hjelmen!

Syklister som bærer hjelm, løper større risiko for å bli truffet av en bil, viser engelsk forskning. Størst risiko løper mannlige syklister i "spyfluedrakt".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dr. Ian Walker med måleutstyret"

Dr. Ian Walker fra University of Bath i Storbritannia har gjennomført eksperimentene med fare for eget liv. Utstyrt med et ultralyd-apparat som målte avstanden til passerende bilder la han ut på risikoferd langs landeveiene.

To ganger ble han truffet, en gang av en buss og en annen gang av en lastebil, og begge gangene bar han hjelm.

I forsøkene brukte han hjelm halvparten av tiden, og målte så avstanden til passerende kjøretøy. Resultatene viste at passeringene i gjennomsnitt skjedde 8,5 cm nærmere når han brukte hjelm.

Parykk bedre enn hjelm

Walker mener at bilistene beregner sikkerhetsmargin utfra hvordan syklisten ser ut. Hvis bilisten ser et offroad-fantom i “spyfluedrakt”, vil han forutsette at syklisten er skjerpet og ikke vingler ut i veien. Hjelmen er med på å gi et falskt bilde av en rutinert syklist.

"Aller tryggest?"

- I virkeligheten er det ingen virkelig grunn til å tro at en syklist med hjelm er mer erfaren enn en uten, sier Walker.

Som en del av eksperimentet utstyrte han seg med parykk, for å ligne en kvinne. Da bøyde bilistene unna, og gav ham fjorten centimeter mer klaring!

Undersøkelsen viser også at lastebiler og busser var verstinger. De sneiet tettest opptil den modige trafikkpsykologen.

Hvite kassebiler tar også sjanser. De passerer ti centimeter nærmere enn personbiler.

Holdningsendring til syklister

Walker mener at mange bilister ikke forstår syklistenes situasjon.

- De fleste voksne syklister vet hvordan det er å kjøre bil, men relativt få bilister sykler i trafikken, og derfor kjenner de ikke utfordringene som syklister møter, sier han.

"Barn har nytte av hjelm, sier Ian Walker"

Bilister som har prøvd å sykle, sier nesten alltid at det forandrer måten de behandler andre veifarende på når de kommer tilbake bak rattet, hevder Walker.

Bra for barn

Han understreker også at hjelm absolutt har sin misjon. Ved lave hastigheter kan hjelm gi god beskyttelse. Barn bør derfor fortsatt bruke hjelm, mener han.

Men blir du truffet av en bil, er det mer tvilsomt om hjelmen hjelper, mener dr. Ian Walker fra University of Bath.

Lenker

Pressemelding fra University of Bath, med lenke til videoklipp
Kort sammendrag av undersøkelsen (pdf)

Powered by Labrador CMS