Mor viktig for romantikken

Barn med et nært og godt forhold til mor får bedre romantiske forhold som voksne, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

 
- Foreldres forhold til barna er ekstremt viktig og gjør at vi utvikler våre evner til å ha vellykkede forhold som voksne, sier Constance Gager ved Montclair State University, ifølge LiveScience.

Hun er en av hovedforskerne bak studien som ble presentert 28. mai på Association for Psychological Science Convention i Boston.

Spurt om forhold

Ager og kollegaene hennes analyserte resultatene fra en spørreundersøkelse av nesten 7 000 gifte amerikanske par. Først ble mor, far og barn intervjuet i 1992 - 1994, da barna var mellom 10 og 17 år gamle.

Ti år etter, i perioden 2001 - 2004, ble barna intervjuet igjen. De var da mellom 20 og 27 år gamle, og ble spurt om sitt forhold til personen de var sammen med.

Både foreldrene og barna ble bedt om å rangere påstander om varme og nærhet i forholdet, som for eksempel “det er lett for meg å le og ha det hyggelig sammen med barnet mitt/forelderen min” og “jeg føler meg nervøs og anspent når jeg er sammen med forelderen min/barnet mitt”.

I oppfølgingsstudien måtte de nå voksne barna svare på spørsmål om lykke i parforholdet og hvor mye de kranglet med kjærestene sine.

Forskerne fant ut at bare mors beskrivelse av relasjonen til barnet, kunne si noe om hvor gode parforhold barnet fikk senere.

Barn med et varmt og nært forhold til sin mor var mer tilfredse og i mindre konflikt med kjærestene sine senere i livet.

- Forholdet til far ikke like mye å si

Det at barnas egne beskrivelser av forholdet til mor ikke ga noen indikasjoner om kvaliteten på forhold senere i livet, mener forskerne har å gjøre med at barn ikke er særlig gode på spørreundersøkelser.

Gager mener de i fremtiden må bli bedre til å formulere spørsmål slik at barns tanker og følelser kan bli bedre kartlagt.

Det at fedrene beskrev forholdet til barna som gode og nære hadde heller ingen sammenheng med barnas kjærlighetsforhold som voksne.

Gager sier at selv om fedre har blitt mer involvert i barnas liv de siste tiårene, så tyder forskning på at  forholdet til mor fremdeles er viktigst for barnas relasjoner senere i livet. 

Hun påpeker at kvinner fortsatt tar seg av over to tredeler av husarbeid og barnepass i amerikanske husholdninger.

Powered by Labrador CMS