Babyer får forventninger tidlig

Det kommer stadig ny kunnskap om spedbarns evner. Nå har en amerikansk forsker vist at evnen til å ha forventninger er på plass tidligere enn antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

forskning.no har tidligere skrevet om at spedbarn kan forutse handlinger allerede fra ettårsalderen. En amerikansk studie viser nå at evnen kommer enda tidligere.

"Hvor lenge barnet titter på noe, kan vise noe om hva det forventer, i følge en ny studie. (Foto: Colourbox.com)"

Studien fra Northwestern University viser at smårollingene klarer å skille mellom et glass med blått vann, og et glass med et stoff som ligner på blått vann. Dette viser en evne til å forvente hva som skal skje, ifølge forskerne bak studien.

Spedbarna som var med i forsøket var bare fem måneder gamle.

Dette er enda et skritt på veien til å kvitte seg med tanken om at babyer er uten egne evner, og avhengig av andre for å ta til seg kunnskap – en holdning som tidligere var rådende i forskningsmiljøene.

Tittetid viser overraskelse

Det er Susan Hespos, amanuensis i psykologi, som har gjennomført studien sammen med to andre kolleger.

Barna i forsøket ble først vist enten glasset med vann eller glasset med vannliknende stoff, og fikk demonstrert de fysiske egenskapene til vannet eller stoffet ved å bevege glasset frem og tilbake

Når de så ble vist det andre glasset, brukte de betraktelig lengre tid på å se på det enn på det første de ble vist.

Det er en veletablert test at jo lengre du ser på en ting, enten du er baby eller voksen, jo mer uventet, uforutsigbart eller nytt er det du ser på for deg.

- Hvor lenge et spedbarn ser på noe, er en sterk indikator om hva de har kunnskap om, sier Hespos i pressemeldingen.

Forventninger om fysiske egenskaper?

Det neste barna ble vist, var hva som skjedde når man stakk noe nedi glasset med enten vann eller vannliknende stoff. Og det samme gjentok seg – de små ble like overrasket når innholdet i det andre glasset ikke oppførte seg likt som med det første glasset.

Hespos, som primært studerer hvordan hjernen fungerer, mener resultatet av studien har gitt viktige resultater.

- Studien viser at vi oppfatter verden mer eller mindre på samme måte fra spedbarnsalderen og gjennom livet, men med justeringer underveis, sier hun.

Referanse:

Studien, som heter ”Five-Month-Old Infants Have Different Expectations for Solids and Liquids”, vil bli publisert i maiutgaven av Psychological Science.

Babies Brainier Than Many Imagine Pressemelding fra Northwestern University

Powered by Labrador CMS