- Alarmerende gambling blant unge

Pengespill kan være et problem for en alarmerende stor andel av norske ungdommer, ifølge en undersøkelse blant 16- til 19-åringer. Tilsammen 4,4 prosent havnet i kategoriene problematisk eller patologisk gambling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdomsundersøkelsen er del av en doktoravhandling av Helge Molde, stipendiat ved Psykologisk fakultet, Universitetet i Bergen.

En andel på 4,4 prosent problemgamblere blant unge utgjør en oppsiktsvekkende stor andel av befolkningen, påpeker han.

- Resultatene er sammenlignbare med det andre norske undersøkelser har vist tidligere, og bekrefter dermed funnene, sier Moen.

I tillegg til ungdomsundersøkelsen inkluderer doktoravhandlingen også to andre studier – om hvorvidt pengespillavhengige viser ufrivillig oppmerksomhet i forhold til spillstimuli, og om effekten av korttids gruppebehandling.

Patologiske spillere

Patologisk gambling karakteriseres av en rekke symptomer. Det kan være at man er ekstremt opptatt av spilling og for eksempel gjenopplever tidligere spillopplevelser, planlegger nye spill eller tilgang til penger.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det kan også være at man blir rastløs eller irritabel når man prøver å redusere gamblingen, bruker spillingen som en virkelighetsflukt, lyver eller skjuler omfanget av gamblingen, eller risikerer forhold til kjæreste, arbeid eller utdannelse.

Ungdomsundersøkelsen ble foretatt blant 1351 elever ved videregående skoler i Hordaland, som besvarte et spørreskjema på internett.

Elevene rangerte hvor mye de var enige i utsagn som “Jeg spiller fordi det er gøy”, “Tiden står stille når jeg spiller”, “Når jeg spiller er det viktigste å holde spillet gående” eller “Jeg tror jeg har en bedre sjanse til å vinne enn andre”.

Mange flere gutter enn jenter

Det var en mye større andel gutter enn jenter i risikogruppene. Den anslåtte andelen problem- og patologiske gamblere blant gutter var 7,3 prosent, mot 0,61 prosent blant jenter.

Dette følger funn fra tidligere forskning, som viste tre til fem ganger høyere andel av mannlige gamblere enn kvinnelige.

Men det har vært diskutert om målemetoder og typen spørsmål fører til en overrepresentering av menn – noe Moen og hans kolleger også ville studere i denne undersøkelsen.

Spørsmål med kjønnsforskjell

- Det kan være at å ta større sjanser er en del at kjønnsrollemønsteret til gutter i større grad enn for jenter. Sosiale normer er også foreslått å kunne forklare den forskjellen man finner.

- Det er også fremmet en hypotese om at pengespillproblemer kommer tilsyne senere hos jenter enn gutter, sier han.

- Men studien vår viste at gutter og jenter har ulik sannsynlighet for å svare positivt på kriteriene for spilleavhengighet, derfor fremmer vi behovet for å validere de spørreinstrumentene som er i bruk.

Utbredt spilleproblem i vesten

Tidligere forskning har vist at gambling, spillannonsering og sosial aksept i den vestlige verden er mer utbredt enn noen gang tidligere.

Problemgambling har fulgt etter og ligger generelt på et høyt nivå, selv om andelen problemgamblere er litt lavere i Europa enn i USA.

Den store eksponeringen for gambling kan medføre en fare for økende problemgambling blant unge framover, ikke minst fordi de har en større tendens til å leve farlig og undervurdere risiko.

- Man tenker at økt tilgang og aksept av pengespill i befolkningen gir økt problemomfang – den såkalte totalkonsumteorien, sier Molde.

- Men det vil være avhengig av hvilken type pengespill som er på markedet, og om ungdom har lett tilgang.

Referanse:

H. Molde, S. Pallesen, P. Bartone, S. Hystad og B. H. Johnsen; Prevalence and correlates of gambling among 16- to 19-year-old adolescents in NorwayScandinavian Journal of Psychology; 2008.

M. Hansen og I. Rossow; Adolescent Gambling and Problem Gambling:
Does the Total Consumption Model Apply?
Journal of Gambling Studies; 2007.

Lenke:

Ung.no: Spillavhengighet

Powered by Labrador CMS