Salt, pepper og antistoffer
Har du vært matforgiftet noen gang? Eller redd for at maten du har fått på tallerkenen inneholder noe du kan bli syk av? Tenk deg et krydder som avvæpner farlige organismer i middagen.
Kanadiske forskere tror frysetørkede antistoffer kan strøes over det du spiser og forhindre matforgiftning, for eksempel fra skumle bakterier som Salmonella og E. Coli.
Det vil kunne brukes i alt fra matretter til frukt og grønnsaker eller drikke.
Antistoffene kommer fra frysetørkede eggeplommer, og forskerne kaller substansen for krydder fordi den kan strøs eller sprayes over maten. Krydderet forandrer ikke smaken på det du spiser, men hamler opp med lumske organismer som eventuelt befinner seg i det du er i ferd med å gafle i deg.
Hindrer infeksjon
- Dette krydderet dreper ikke organismene, men hindrer at de infiserer kroppen din. Antistoffene kan være aktive i to til tre timer etter at du har spist dem, sier Hoon Sunwoo ved University of Alberta.
Sammen med sine forskerkollegaer har han utviklet de frysetørkede antistoffene på en måte som minner om teknikken for å lage influensavaksiner. Forskerne satte sprøyter med bestemte slemme matbårne sykdomsorganismer i høner, for eksempel E. Coli, Salmonella, Campylobacter eller Listeria.
Dyrenes immunsystem ble automatisk aktivert, og kroppen begynte å produsere antistoffer. Disse antistoffene har en tendens til å samle seg opp i store mengder i eggeplommene, som ble samlet inn, prosessert og frysetørket til forskerne satt igjen med en naturlig cocktail med egenskaper som kan forsvare mennesker mot de slemme basillene.
- Vil stå i alle krydderskap
- Dette krydderet representerer en trygg, enkel og billig måte å forbedre forsvaret mot dødelige basiller som angriper mennesker via maten. En dag vil det stå i alle krydderskap, sier Sunwoo.
Til forskjell fra influensavaksinen, som inneholder deaktiverte virus, er ikke antistoffene i krydderet levende, og utgjør dermed ingen infeksjonsrisiko.
Normalt vil bakterier binde seg til innvollene, og forårsake infeksjon. Men har du strødd litt antistoffkrydder på maten, vil bakteriene heller binde seg til sine korresponderende antistoffer. Sammensetningen av bakterier og antistoffer vil kroppen deretter kvitte seg med som avfall, og infeksjonen vil være forhindret.
Ikke klart til bruk
Men superkrydderet er ikke på langt nær klart for konsumentene. Går alt etter planen tror forskerne de kan begynne å teste det på mennesker om et års tid.
Fungerer det som forskerne tror, vil det kunne være nyttig i situasjoner hvor du ikke er sikker på om maten du får servert er håndtert på en forsvarlig måte, for eksempel på ferie eller i salatbaren på hjørnet.
Hva utbredelsen av et slikt krydder vil føre til når det gjelder håndtering av mat, er et åpent spørsmål. Det kan jo tenkes at det vil skape en falsk følelse av trygghet, eller forårsake at kravene til hygiene senkes - det er jo bare å hive på litt antistoffkrydder.
Forskerne mener det er mulig å lage antistoffer mot alle matbårne basiller, inkludert virus, men at det skal være mulig å få antistoffer for alle tenkelige basiller ned i en liten krydderboks er heller tvilsomt.