Musvåk. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Ukens fugl: Musvåk

Musvåk er en skogens rovfugl, som bor i et stort byggverk av kvister.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Musvåk finnes her til lands nord til Trøndelag. De har en geografisk mer begrensa utbredelse enn fjellvåk.

Det er stor variasjon i fargen på musvåk. De kan variere fra helt mørke, nesten svarte, til helt lyse. Lys musvåk kalles for Börringevåk, etter stedet Börringe i Skåne hvor musvåken har hatt en særlig hyppig forekomst.

Musvåk er også en langt mer tallrik art enn fjellvåk, noe tallene fra trekktellingene i Falsterbo i Sør-Sverige tydelig viser.

I løpet av høsten 2013 trakk det 14 107 musvåk, men bare 355 fjellvåk.

Samling i Skåne

Falsterbo er for øvrig et mekka når det gjelder rovfugl-trekk om høsten. Da samles musvåkene, gjerne i sørlige deler av Skåne. Der venter de på riktig vindretning og ikke minst gunstig oppdrift.

Når alle forhold ligger til rette på Falsterbro, samles musvåkene på slettene innafor Nabben, det ytterste punktet på fastlandet.

Fuglene utnytter termikken i den varme luften:

I store mengder skrur de seg opp til høyere luftlag før de seiler utover havet. Dette er et skue som samler tusenvis av fugleinteresserte fra hele Europa hver høst.

Sjøl har jeg vært på Falsterbro flere ganger og fått oppleve store mengder med musvåk som trekker ut over Østersjøen på vei sørover. 11. oktober 2011 var en spesiell dag på Falsterbo i så måte, da trakk det ut 10 071 musvåk på en og samme dag.

Se video av musvåktrekket på Falsterbro:

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

 

Powered by Labrador CMS