Lappugle

Ukens fugl: Lappugle

Etter lemenåret i 2011, da det var en invasjon av lappugler i Hedmark, har arten hatt en positiv utvikling i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lappugla (Strix nebulosa) har hatt stor hekkesuksess i Hedmark, nærmere bestemt i området rundt Elverum.

Fra før er lappugle bare kjent for enkelte hekkinger i Finnmark og i Hedmark, men i 2011 kom mange observasjoner av arten i områdene øst for Mjøsa.

Sjøl fikk jeg anledning til å bli med til et av disse stedene i Løten, og fikk tatt noen bilder både av voksne og unger. For meg var dette den første gangen jeg fikk se lappugle. Det var en stor opplevelse.

Også i år har det vært gode resultater når det gjelder hekkende lappugler i Hedmark.

Stor ugle

Lappugle er ei stor ugle, bare ubetydelig mindre enn hubro. Den er en typisk taiga-art, det vil si en art som holder til i de nordlige barskogene på kloden, og har sin største utbredelse nettopp på taigaen i Sibir og i Alaska.

Norge ligger helt i utkanten av lappuglas utbredelsesområde, og det er de østnorske naturtypene, som de store barskogområdene i Hedmark og i Pasvik i Finnmark, som minner mest om det taiga-landskapet som lappugla foretrekker.

I perioden når ungene har forlatt reiret kan lappugla være svært aggressiv. Den hekker som oftest i et gammelt rovfuglreir eller i toppen av en avbrutt stamme.

Behov for hjelm

Da vi var og fotograferte lappugla i Løten i juni i 2011, var vi nødt til å bruke hjelm.

Foreldrene til den lille lappugleungen utførte stadige stupangrep mot oss og sneiet hodene våre. Disse skinnangrepene gjør de for å jage oss bort og beskytte ungen.

Lappugla er imidlertid ikke så aggressiv som sin nære slektning slagugle. For når slaguglas unger skal ringmerkes, er det behov for både hjelm, beskyttelsesbriller, hansker og polstrede klær.

Slagugla går nemlig rett i fleisen på deg når du nærmer deg reiret dens, og den kan rive deg skikkelig opp med de skarpe klørne sine.

Lappugle tilhører slekta Strix i uglefamilien. I Strix-slekta finnes det 14 arter, og i Norge hekker slagugle og kattugle, i tillegg til lappugla.

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Powered by Labrador CMS