En notis fra Artsdatabanken - les mer.

Egil Bendiksen i sitt naturlige habitat, midt i en heksering av stor korallsopp Ramaria flavescens.z.
Egil Bendiksen i sitt naturlige habitat, midt i en heksering av stor korallsopp Ramaria flavescens.z.

Her er skogens koraller

Har du også opplevd å finne koraller i skogen, for så ikke å bli trodd når du forteller det? Nå har redningen kommet! Tre korallsopp-eksperter har fotografert og skrevet om de fleste arter av korallsopper i Norge, og dette er nå publisert i Artsdatabankens tjeneste Arter på nett.

Korallsopper ligner litt på koraller, eller kanskje på blomkålkvaster. Fra den tjukke stilken strekker tynnere greiner seg oppover, og de kan bli ganske store og spektakulære. De varierer i farge fra blekhvit til gul, fra lakserosa til lilla og fra brun til grå. Alle korallsoppene vokser i skog, og de underjordiske sopphyfene danner sopprot utenpå trerøtter. Et samliv med trærne med andre ord. I motsetning til grupper som ligner utseendemessig, er korallsoppene ikke nedbrytere.

– Korallsoppene foretrekker kalkrik skog. I høyereliggende strøk finner du dem i urterike granskoger og kalkfuruskog. Av lauvtrærne vokser de sammen med eik, bøk, lind og hassel. Det er ingen vits å lete blant bjørk, der er det ingenting, sier forsker Egil Bendiksen.

Egil Bendiksen og Tor Erik Brandrud ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har vært interesserte i og diskutert korallsopper siden 70-tallet. Sammen med Katriina Bendiksen ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, har de samlet systematisk og jobbet med artsgruppen siden 2009. Nå deler de kunnskapen om den fargerike soppslekten med alle interesserte. Egil Bendiksen mener at det som står i soppfloraer om korallsopp hittil har vært mangelfullt.

Les mer om de vakre skogsoppene på nettsidene til Artsdatabanken

Powered by Labrador CMS