Fant 10 000 år gammelt spyd i snøfonn

10 000 år gammelt jaktvåpen laget av tre er funnet i en snøfonn i Rocky Mountains i USA. Smeltende snø og is gir arkeologene ny kunnskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Craig Lee holder et 10 000 år gammel spyd i hendene. Spydet ble funnet i en smeltende flekk med permanent snø i Rocky Mountains. Det har blitt bøyd og nesten brukket mens det har ligget i isen, men er ellers godt bevart. (Foto: Casey A. Cass/University of Colorado)

Forsker Craig Lee ved University of Colorado at Boulder fant spydet i det som beskrives som en flekk med permanent snø i fjellkjeden Rocky Mountains nær nasjonalparken Yellowstone.

Det som kan se ut som en kvist for et utrent øye er av arkeologene identifisert som et atlatl-spyd, som ble brukt som jaktvåpen av de første innbyggerne i Amerika.

Slike spyd eller piler kastes mot byttet med en atlatl, et kastetre som en øvd jeger kan bruke til å slynge ut gjenstander med stor kraft.

En atlatl er et slags alternativ til pil og bue, og har blitt brukt i mange ulike kulturer. Kastetreet funger som en forlengelse av armen og gir større hastighet på spydet. Ordet atlatl kommer fra et meksikansk språk.

Isbre-arkeologi

Lee er en av ekspertene innenfor et framvoksende felt som arbeider med isbre-arkeologi. Han sier i en pressemelding fra universitetet at spydet antagelig har ligget innefrosset i is i mer enn 10 000 år.

Et varmere klima forårsaker smelting og gjør at organisk materiale som har vært nedfrosset lenge nå kommer fram i dagen.

- Vi snakker ikke her om massive isbreer, men mindre og mer stabile snøfonner, forklarer han i pressemeldingen.

Arkeologer arbeider nå systematisk med å kartlegge hvor man kan forvente å gjøre lignende funn.

Lee har over en årrekke arbeidet med en database som skal vise hvor i Nord-Amerika man kan anta at det har vært menneskelig aktivitet i områder der permanent is og snø smelter.

- Det vi finner på denne måten er gjenstander som ble mistet. Kanskje man bommet på et skudd og våpenet forsvant. Det er som å finne igjen nøklene når du har mistet dem i snøen og du ikke finner dem ikke igjen før våren, sier han.

Laget av bjørk

Spydet som Lee fant er laget av et bjørkeskudd og har personlige markeringer fra den som laget det.

Lee sier at 95 prosent av materialet som arkeologene baserer sin forskning på fra denne perioden er basert på funn av steinredskaper, bålplasser, steintufter og lignende.

- Vi må derfor basere vår forståelse om tidligere tider på ikke-organisk materiale, sier han.

Smeltende snø og is gir imidlertid et gløtt inn til en teknologi basert på organisk materiale som arkeologene ikke finner i andre omgivelser.

Lenke:

University of Colorado: CU Researcher Finds 10,000-Year-Old Hunting Weapon in Melting Ice Patch

 

Powered by Labrador CMS