Annonse

Bakere har gjenskapt et 5.000 år gammelt brød

Et eldgammelt brød ble funnet i Tyrkia. Nå er det gjenskapt av et lokalt bakeri, og brødet har skapt stor etterspørsel. 

Ansatte ved det kommunale bakeriet Halk Ekmek i Eskisehir i Tyrkia baker det urgamle brødet.
Publisert

Mennesker har spist brød i omtrent 10.000 år.

Det første brødet ble mest sannsynlig bakt i Midtøsten og endret hvordan menneskene levde for alltid, ifølge denne saken på ung.forskning.no.

Nå har forskere funnet en brødoppskrift i Tyrkia som er 5000 år gammel. Et lokalt bakeri har forsøkt å gjenskape brødet og fulgt oppskriften nærmest til punkt og prikke.

Nå klarer de ikke lenger å bake nok. Etterspørselen er for stor.

Godt bevart brød

For rundt 5000 år siden var det noen som begravde et stykke forkullet brød under dørterskelen til et hus i det som nå er byen Eskisehir i det sentrale Tyrkia.

I 2024 fant arkeologer brødet under en utgravning ved Kulluoba Hoyuk, som er et arkeologisk utgravingssted av en bosetning fra tidlig bronsealderen.

Utrolig nok var brødet godt bevart og har vært utstilt på arkeologisk museum siden mars i år.

– Dette er det eldste bakte brødet som er blitt funnet under en utgravning, og det har i stor grad bevart formen, sier Murat Turkteki, arkeolog og leder av utgravningen, i et intervju med AFP.

Eldgamle kornsorter

Analysene arkeologene gjorde, viste at brødet var laget av noe som kalles grovmalt emmermel.

Emmer er en gammel hvetesort som er en av forfedrene til spelt, ifølge denne saken på forskning.no.

Melet ble blant annet brukt til enkle brød, hellekaker og grøt eller velling.

Brukte planteblader til heving

I tillegg til emmermel fant forskerne spor av linsefrø og et planteblad, det siste ble mest sannsynlig brukt som et naturlig hevemiddel.

Brødet er flatt som en pannekake og rundt. Det måler omtrent 12,7 centimeter i diameter.

Ikke helt likt

Etter at de fant brødet, ble arkeologene nysgjerrige på om oppskriften kunne gjenskapes i dag. Og ville det smake godt?

De kontaktet derfor et lokalt bakeri i byen.

Siden gamle emmerfrø ikke lenger er tilgjengelige i Tyrkia, brukte bakerne Kavilca-hvete. Dette er en nær beslektet variant av emmer.

 I tillegg brukte de bulgur og linser for å tilnærme seg de originale ingrediensene.

Brødet ble funnet under arkeologiske utgravninger i det som kalles Kulluoba Hoyuk i Tyrkia.

Billig og godt

Og brødet viste seg å være både smakfullt og populært.

De første brødene ble utsolgt i løpet av et par timer, og bakeriet har solgt rundt 300 «Kulluoba-brød» daglig siden de startet.

Brødet er også billig. På grunn av subsidier fra kommunen, selges brødet til bare 50 tyrkiske lira, ifølge nettstedet Gizmodo.

Dette tilsvarer omtrent 13,50 kroner, ifølge valutakalkulatoren til DNB.

Et miljøvennlig brød

Det viser seg også at det nye – men eldgamle – brødet er ganske miljøvennlig.

Kavilca-hvete tåler både tørke og sykdom godt, og den trenger derfor lite vann.

Tyrkia dyrker for tiden mye mais og solsikker, som derimot krever mye vanning.

LES OGSÅ

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS