Hulemalerier fra Brasils fortid

En tegning av et stort kattedyr er blant flere tusen år gamle hulemalerier oppdaget i Brasil.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er tolket som en tegning av et stort kattedyr med bytte. Tegningen er en av mange som i 2009 ble funnet i det sentrale Brasil. (Foto: Liana Josephs/WCS)

Hulemaleriene av dyr og mennesker ble oppdaget i klippeformasjoner på cerradoen, det savanneaktige platået som dekker store områder i det sentrale Brasil, går det fram av en pressemelding fra Wildlife Conservation Society.

Tegningene er laget av folk som levde av jakt og sanking for flere tusen år siden.

De viser mange typer dyr, som beltedyr, fugler, store kattedyr og øgler. Sammen med dyra ser man menneskefigurer og geometriske symboler av ukjent betydning.

Bergkunsten skal være mellom 4000 og 10 000 år gammel. I utforming har mange av tegningene fellestrekk med hulemalerier som tidligere er funnet på cerradoplatået. Andre av dem ligner mer på avbildinger som tidligere er funnet i det nordøstlige Brasil.

Fulgte navlesvin

Oppdagelsen ble gjort ved et tilfelle av forskere som studerer atferden til navlesvin. Navlesvin er dyr som opprinnelig levde vilt i store deler av Sør-Amerika. De er sårbare for jakt og avskoging og forsvinner nå fra mange områder.

Dyra blir derfor forsket på. Spor og signaler fra de radiomerkede navlesvina ledet forskere til stedet der hulemaleriene ble funnet.

Arkeologer som er eksperter på denne perioden i Brasils forhistorie har nå tolket funnene og publisert resultatene sine.

Det er håp om at utgravinger på et seinere tidspunkt kan fortelle mer om menneskene som lagde tegningene og når de levde.

En menneskelignende figur omgitt av dyr og symboler. Tegningene skal være mellom 4000 og 10 000 år gamle og har likhetstrekk med tilsvarende bergkunst funnet andre steder i Brasil. (Foto: Alexine Keuroghlian/WCS)

Viktige områder

Organisasjonen Wildlife Conservation Society (WCS) arbeider for å verne plante- og dyreliv på Brasils cerrado. Det arbeides også med å verne våtmarksområdet Pantanal øst i landet.

Internasjonalt er disse områdene ikke like kjent som regnskogen i Amazonas. De har likevel økosystemer av stor verdi.

Det var forskere fra WCS som sammen med lokale samarbeidspartnere fant hulemaleriene.

Tegning av mange ulike typer dyr. Oppdagelsen ble gjort av forskere fra Wildlife Conservation Society og den lokale NGO-en Instituto Quinta do Sol. (Foto: Alexine Keuroghlian/WCS)

Julie Kunnen, leder for arbeidet til WCS i Latin-Amerika og Karibia, sier at oppdagelsen av hulemaleriene viser behovet for å beskytte disse områdene.

- Vi håper å få til et partnerskap med lokale landeiere om å beskytte disse hulene, på linje med skogen som omgir dem, slik at den kulturelle arven og dyrelivet avbildet i tegningene kan bevares for framtidige generasjoner, sier hun i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS