Egyptisk sfinks funnet i Israel

Forbeina til den eneste sfinksen av den egyptiske kongen Menkaure har dukket opp i Israel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare deler av statuen er funnet, men inskripsjonen mellom løveføttene forteller at denne sfinksen en gang hadde hodet til kong Menkaure. (Foto: Amnon Ben-Tor/Sharon Zuckerman)

Det er et stykke fra Kairo i Egypt til det nordlige Israel. Reisen ville tatt sin tid i dag, og turen var enda mer strabasiøs flere tusen år før vår tidsregning begynte.

Likevel har deler av en sfinks, en statue av en løve med menneskehode som viser den egyptiske kongen Menkaura, dukket opp i en oldtidsby helt oppe ved grensa mellom Israel og Libanon.

Det er den eneste sfinksen som noensinne er funnet av Menkaure, mannen bak en av de tre store Giza-pyramidene, og dessuten den eneste sfinksen i hele Levanten-området, landene øst for Middelhavet.

Løveføtter med navn og hyllest

Det er bare deler av sfinksen som er funnet. Nærmere bestemt forbeina, de karakteristiske løveføttene.

Mellom dem er det tegnet inn hieroglyfer, som var egypternes skriftspråk. En trekant, noen bølgete linjer og en ankh – også kalt et hankekors – er blant symbolene som kan skimtes.

Ankhen var symbolet for liv eller evig liv i det gamle Egypt, og ifølge forskerne som fant statuen viser inskripsjonen navnet til Menkaure, samt teksten ”Elsket av den guddommelige manifestasjon… som ga ham evig liv”.

Guddommelig fyr

Menkaure, avbildet med gudinnen Hathor (t.h.) og en kvinnelig fremstilling av byen Diospolis Parva til venstre. (Foto: Wikimedia Creative Commons)

Menkaure regjerte i Egypt rundt år 2500 f.Kr., i det fjerde dynastiet.

Han fikk bygget en av de tre store pyramidene som fortsatt er i finne ved Giza til gravkammer, og ga den like gjerne navnet Netjer-er-Menkaure, eller ”Menkaure er guddommelig”.

Det finnes dessuten flere godt bevarte såkalte triadestatuer av ham. Det er skulpturer som viser ham sammen med enten konene sine eller med gudinner.

Den nyoppdagede sfinksen ble funnet i restene etter den bibelske byen Hazor.

Hazor oppstod antagelig i det 29. århundret før vår tidsregning, og var en sentral by i regionene i flere hundre år. Det var først i år 732 f.Kr. at assyrerne ødela byen for godt – og sfinksen med den.

Ble gitt bort senere

At egyptiske konger var overbevist om egen guddommelighet er knapt noe nytt, og Menkaure var åpenbart intet unntak. Dermed ville det kanskje heller ikke vært så rart om han også spredte seg selv nordover, slik at andre land kunne få glede av hans fortreffelighet.

Forskerne som fant sfinksen tror imidlertid ikke det var Menkaure selv som sørget for å plassere statuen i Hazor. Det er nemlig aldri funnet tegn til noen kontakt mellom Israel og Egypt i det tredje årtusen før vår tidsregning.

Kontakten begynte ikke før rundt 1000 år senere, omtrent 1500 år f.Kr.

På den tiden var Hazor den største byen i Levanten, med hele 20 000 innbyggere, og et viktig knutepunkt i handelen mellom Egypt og Babylon, i dagens Irak. Forskerne tror derfor statuen kan ha vært en gave fra en egyptisk farao til kongen av Hazor.

Kilde:

Egyptian Leader Makes Surprise Appearance at Archaeological Dig in Israel (Pressemelding fra Hebrew University of Jerusalem)

Powered by Labrador CMS