En rekonstruksjon av Homo naledi.
En rekonstruksjon av Homo naledi.

Tidlig menneskeart begravet sine døde 100.000 år før Homo sapiens, ifølge nye studier

Nye studier tyder på at Homo sapiens ikke er like spesielle som vi kanskje håpet på.

I Sør-Afrika har en gruppe forskere funnet spor etter de tidligste begravelsene noen gang. Og det er ikke begravelser av Homo sapiens, men av vår fjerne slektning Homo naledi.

Ifølge forskerne begravet denne tidlige menneskearten, som hadde en hjerne på størrelse med en appelsin, sine døde for godt og vel 240.000 år siden – 100.000 år før de første begravelsene av Homo sapiens. Det skriver CNN.

Og det er ikke noen ubetydelig detalj. Det kan nemlig endre på de grunnleggende antakelsene vi som sivilisasjon har om den spesielle plassen Homo sapiens har i evolusjonshistorien, mener forskerne som står bak de tre studiene.

Har også funnet inngraveringer

I tillegg til de første begravelsene har forskerne også funnet spor etter symbolske inngraveringer i grottesystemet. Symboler som disse tidlige menneskene fra fortiden har risset inn i grotteveggene og som har hatt betydning.

Dette er noe man tidligere har ment bare har blitt forbeholdt Homo sapiens og våre nære slektninger, neandertalerne. Men nå ser det ut til at Homo naledi har kommet oss i forkjøpet – både med begravelser og symboler.

– Vi er ikke alene om symbolske praksiser og har ikke engang funnet dem opp, sier Lee Berger, som er professor i menneskets evolusjon ved University of the Witwatersrand i Sør-Afrika, til CNN.

Og det er Peter C. Kjærgaard, som er professor i evolusjonshistorie ved Statens Naturhistoriske Museum, enig i. Han sier:

– Hvis det viser seg å være riktig, vil det være med på å bryte ned den siste delen av selvbildet vårt av Homo sapiens som helt unike.

Fotoet (B) viser det forskerne mener er begravelsen av en Homo naledi.
Fotoet (B) viser det forskerne mener er begravelsen av en Homo naledi.

Ifølge Kjærgaard har forskere i løpet av de siste 15 årene kommet fram til at det enkle bildet, der Homo sapiens representerer det siste utviklingstrinnet, ikke er like enkelt likevel. Det var derimot langt og rotete med ulike menneskearter som levde ulike steder samtidig. Det visste man fra før.

Forskerne vet ikke hva symbolene betyr, men de mener at de har blitt brukt som kommunikasjon.
Forskerne vet ikke hva symbolene betyr, men de mener at de har blitt brukt som kommunikasjon.

– Men hvis det nå viser seg at en helt annen menneskeart har utført symbolsk atferd og begravelser, så betyr det at vi mennesker ikke er spesielle, sier Kjærgaard. 

Ingen klokkeklare beviser

Man han påpeker at funnene er uklare.

Flere forskere har kritisert Berger og kollegene hans for å være raske på avtrekkeren.

– Slik er det i forskningens verden. Det som virkelig endrer på grunnantakelsene våre, krever sterke beviser, sier Kjærgaard.

– Det ser ut til å være noe helt spesielt. Det vil ikke overraske meg om det er gjort av Homo naledi. Men vi vet ikke.

Derfor bør man smøre seg med tålmodighet, mener Kjærgaard.

– Jeg tror det vil gå omkring fem år før vi finner en konsensus.

Men uansett er materialet fra Homo naledi i grottene i Sør-Afrika helt eksepsjonelt.

– Uansett hva konklusjonen blir, er funnene interessante. De vil skrive nye og veldig spennende kapitler av menneskets historie.

Referanser:

Lee R Berger mfl.: Evidence for deliberate burial of the dead by Homo naledibioRxiv, 2023. Doi.org/10.1101/2023.06.01.543127

Lee R Berger mfl.: 241,000 to 335,000 Years Old Rock Engravings Made by Homo naledi in the Rising Star Cave system, South AfricabioRxiv, 2023. Doi.org/10.1101/2023.06.01.543133

Agustin Fuentes,  Lee R Berger mfl.: Burials and engravings in a small-brained hominin, Homo naledi, from the late Pleistocene: contexts and evolutionary implications. bioRxiv, 2023. Doi.org/10.1101/2023.06.01.543135

Kort om studiene

De nye funnene består av tre studier fra den samme forskningsgruppa.

I den første studien har forskerne funnet spor etter de eldste begravelsene. De fant ifølge studien sted 100.000 år før de første begravelsene av Homo sapiens som man så langt har funnet.

I den andre studien har forskerne funnet mønstre på grotteveggene.

I den siste studien har forskerne undersøkt hva de nye funnene kan bety for forståelsen av menneskets evolusjonshistorie. Forskernes hovedtese er at de nye funnene utfordrer antakelsen om at tekniske og kognitive utviklinger i den menneskelige evolusjonen bare henger sammen med evolusjonen av større hjerner.

De tre studiene er akseptert til publikasjon i det vitenskapelige tidsskriftet eLife.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS