Mat mot demens

En fransk studie antyder at du faktisk kan spise deg til lavere risiko for Alzheimer og andre typer demens. Og nøkkelen til en oppvakt alderdom? Forskerne mener det kan dreie seg om riktig fett og mye fisk, frukt og grønnsaker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når det kommer til risikoen for demens i alderdommen er det slett ikke er ett fett hvilken mat du skuffer i deg. Det mener i hvert fall Pascale Barberger-Gateau og kollegaene fra French National Institute for Health and Medical Research i Bordeaux, Frankrike.

De har studert dietten til 8 085 ikke-demente mennesker over 65 år, for å se om kostholdet påvirket sjansene til å ende opp med Alzheimer eller annen demens.

Da forskerne hadde fulgt gruppa i fire år, hadde 183 av deltagerne utviklet Alzheimer, og 98 hadde fått andre former for demens. Og resultatene peker mot at kosten kan ha hatt ha betydelig innvirkning på hvem som endte med diagnose.

Fett, fisk, frukt og grønnsaker

Risikoen for demens så ut til å synke med 60 prosent hos mennesker som jevnlig brukte fett med mye omega-3, sammenlignet med eldre som sjeldent spiste slikt. Fine kilder til omega-3 er for eksempel rapsolje, linfrøolje eller valnøttolje.

Resultatene tydet dessuten på at risikoen ble redusert med 30 prosent hos mennesker som spiste daglige doser av frukt og grønnsaker, i forhold til folk som ikke spiste grønt daglig.

Minst ett fiskemåltid i uka så også ut til å henge sammen med lavere risiko for demens, men bare for mennesker som ikke var utstyrt med ApoE4 - et gen som øker sannsynligheten for å få Alzheimer.

- Siden de fleste mennesker ikke har ApoE4-genet burde disse resultatene ha betydelige konsekvenser når det kommer til folkehelse, sier Barberger-Gateau i ei pressemelding.

- Men det må forskes mer for å finne den optimale mengden og kombinasjonen av næringsstoffer som kan virke beskyttende, før det blir gitt ut anbefalinger.

Farlig omega-6?

Slike retningslinjer kan med tida vise seg å inneholde mer enn anbefalte matvarer. Undersøkelsen viste nemlig at mye omega-6-fettsyrer i kosten så ut til å være forbundet med en økt risiko for demens.

Mennesker som spiste mye omega-6-rik olje, men hadde lite fisk og omega-3 i kosten, hadde dobbelt så stor risiko for å utvikle demens sammenlignet med mennesker som ikke spiste mye omega-6. Eksempler på oljer med mye omega-6 er solsikkeolje og druekjerneolje.

Undersøkelsen fant imidlertid ingen sammenheng mellom demens og inntaket av maisolje, peanøttolje, smult, kjøtt eller vin.

Forskerne påpeker til slutt at de ikke vet nok om hvorfor det ser ut til å være en slik sammenheng mellom matvarer og hukommelsessykdommer.

- Selv om vi har identifisert matvaner som er forbundet med lavere risiko for demens eller Alzheimer, trengs det mer forskning for å få en bedre forståelse av hvordan disse næringsstoffene virker, sier Barberger-Gateau.

Referanse:

Forskningen publiseres 13. november 2007 i Neurology, tidsskriftet til American Academy of Neurology.

Powered by Labrador CMS