En rekke skjermbilder fra den nye rapporten viser hvordan man får tilbudt stoff – og andre ulovlige ting – gjennom Snapchat hvis man har vist interesse for stoff en gang.

Snapchats algoritmer hjelper dopselgere

Kjøper du hasj på Snapchat, vil du sannsynligvis også bli tilbudt kokain.

Kokain. Cannabis. Opioider. MDMA.

Plattformer som Snapchat og Reddit flommer over av lett tilgjengelig narkotika.

Pushere får enklere adgang til nye kunder fordi algoritmene til sosiale medier fôrer profilene med mer av den informasjonen vi allerede har vist interesse for.

Det er konklusjonen i en ny kartlegging av narkotikahandel på sosiale medier, gjennomført av forskere fra Københavns Universitet.

– Det er tydelig at Snapchats algoritme stimulerer narkotikahandel, påpeker sosiolog og førsteamanuensis Jakob Demant, som står bak studien.

Fikk venneforslag etter kokain-søk

Han har ganske enkelt opprettet en rekke profiler på sosiale medier og søkt etter ulovlige stoffer gjennom en lang liste av slangord.

– Vi opplevde at hvis du allerede hadde vist interesse for kokain, ville du gjennom «stories» og «friend suggestions» på Snapchat bli eksponert for flere profiler som selger kokain og cannabis eller andre ulovlige produkter, forklarer han.

I bildene under kan du se hvordan Jakob Demant fikk tilbud om andre stoffer, jobbtilbud som pusher og annet gjennom Snapchat:

Forskerne fant først en dealer ved å søke etter «snø» på Snapchat.
Deretter fikk forskerne forslag om å bli venner med andre profiler som solgte kokain.

Ulike stoffer på Snapchat og Reddit

At sosiale medier er et voksende marked for narkotikahandel, er strengt tatt ikke nytt. Fenomenet er beskrevet allerede i 2014, i en artikkel på Videnskab.dk fra 2018 og siden i flere andre medier.

Men narkotika er fortsatt like tilgjengelig, påpeker Jakob Demant, som er førsteamanuensis ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

– På Snapchat er det kokain og cannabis det selges mest av. På Reddit er det mye vanedannende stoffer som Oxycontin og opioider, forklarer Demant.

Som å bestille en pizza

Ph.d.-student Nina Tvede Korshøj har intervjuet og er i kontakt med selgerne gjennom forskningen sin. Hun kjenner dem altså bedre enn de fleste og bekrefter at selgerne «framhever fordelen med å selge på Snapchat»:

– De beskriver Snapchats algoritme som en fordel for dem. Det gjør det enkelt å få nye kunder. Flere av selgerne jeg har snakket med, forteller hvor enkelt det er å opprette en Snapchat-profil, og så kan kjøperne finne deg, forklarer Korshøj. Hun jobber ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Selv om profilen til en pusher blir stengt, er det enkelt å utarbeide backup-profiler.

– Hvis du har en profil som heter «røg8000», kan du bare lage en som heter «røg8001» og skrive til følgerne at de skal legge til den profilen, forteller Korshøj.

Hun forklarer hun har hatt flere venner som har kjøpt og solgt stoff på den måten:

– Det slo meg hvor enkelt det var å kjøpe og selge. Mange har beskrevet at det er like enkelt som å bestille en pizza, og det har de helt rett i. Skriver du til en selger, har du varene innen ti minutter, forteller Korshøj.

Store plattformer mangler fokus

Svar fra Snapchat og Reddit

Videnskab.dk har spurt Snapchat og Reddit hvordan de forholder seg til at narkotika er så lett tilgjengelig på disse plattformene.


Snapchat skriver følgende i en e-post:

«Å bruke Snapchat til å kommunisere om kjøp eller salg av narkotika er et brudd mot våre regler.»

«Hvis vi oppdager ulovlig handel med narkotika – enten via vår proaktive teknologi eller via rapportering fra brukere – fjerner vi det og innfører passende tiltak. Vi jobber også sammen med myndighetene for å identifisere og rapportere ulovlig innhold og støtte etterforskninger fra myndighetene.»


Reddit svarer følgende i en e-post:

«Reddits tiltak for hele nettstedet forbyr å oppfordre til eller legge til rette for transaksjoner eller gaver som involverer narkotika.»

«Våre interne sikkerhetsteam bruker en kombinasjon av automatiserte verktøy og menneskelig gjennomgang til å oppdage og fjerne dette innholdet i stor skala. I overensstemmelse med tiltakene våre gjennomgår vi det innholdet som er markert i rapporten, og vi vil fjerne alle krenkende innlegg, fellesskap og brukere.»

Vi har henvendt oss til både Snapchat og Reddit for å høre hva de gjør for å bekjempe narkotikasalg. Begge svarene kan du lese i faktaboksen.

Jakob Demant har også forsøkt å kontakte Snapchat og Reddit for å lære mer om hvordan de modererer plattformene sine. De to firmaene har imidlertid ikke svart på forskerens henvendelse.

Ifølge Demant er Danmark et så lite land at selskapene ikke prioriterer å hindre salg av narkotika der.

– Vi klarer ikke å finne samme typer av Reddit-grupper i Tyskland, sier Demant.

– Vi vet også at Reddit tidligere har lukket subreddits som linket til «dark web»-markeder for ulovlig handel med narkotika, legger han til.

– Plattformene burde være mer obs på mindre språkområder som Danmark, sier Demant.

Flyttet fra Facebook og Instagram til Snapchat og Reddit

De danske forskerne påpeker at salget av narkotika har flyttet seg.

Nett-pusherne har særlig flyttet fra Facebook og Instagram, som er eid av bedriften Meta, over til Snapchat (eid av Snap Inc.) og Reddit (eid av Advance Publications).

– Vi tror Meta – antakelig i samarbeid med dansk politi – har blitt flinkere til å moderere det, forteller Demant.

I forbindelse med studien har forskerne kontaktet Meta. I så fall ville det være verdifull kunnskap som kunne hjelpe andre sosiale plattformer der narkotika fortsatt flyter fritt. Meta har imidlertid ikke svart på forskernes henvendelse.

– Vi vet ikke om det er fordi de har blitt flinkere til å moderere, sier Demant.

Meta skriver i en e-post til videnskab.dk at de «hele tiden jobber for å bli flinkere til å oppdage» salg av narkotika.

«For eksempel har vi nylig startet et pilotprosjekt med Snapchat for å identifisere mønstre og spor etter ulovlig narkotikarelatert innhold og aktivitet. Dette arbeidet styrker evnen vår til å finne og fjerne narkotika hvis det kommer inn på plattformene våre.»

«Etter hvert som programmet utvikler seg, håper vi å kunne engasjere flere bedrifter for å hjelpe med å beskytte folk og bekjempe dette problemet som omfatter hele bransjen.»

Du kan lese hele Metas svar i faktaboksen.

Metas svar

Vi har spurt Meta om bedriften har hatt et økt fokus på å bekjempe handel med narkotika, og hva de i så fall har gjort.

«Vi jobber hele tiden for å bli flinkere til å oppdage dette, og vi bruker en kombinasjon av menneskelig gjennomgang og proaktiv teknologi for å hjelpe oss med å finne og fjerne skadelig innhold så raskt som mulig», skriver Sami Tahir, kommunikasjonsansvarlig ved Meta, i en e-post.

«Vi jobber også tett sammen med myndigheter og ungdomsorganisasjoner for å støtte samfunnet vårt og holde narkotikasalg unna Instagram.»

«Vi har også jobbet for å bekjempe narkohandel. Siden denne utfordringen er større enn det som skjer på en enkelt plattform, samarbeider vi med andre sosiale mediebedrifter for å løse disse problemene.»

«For eksempel har vi nylig startet et pilotprosjekt med Snapchat for å identifisere mønstre og tegn til ulovlig narkotikarelatert innhold og aktivitet. Denne jobben styrker evnen vår til å finne og fjerne narkotika hvis de kommer inn på plattformene våre.»

«Etter hvert som programmet utvikler seg, håper vi å kunne engasjere flere bedrifter for å hjelpe med å beskytte folk og bekjempe dette problemet, som omfatter hele bransjen.»

Selgere lurer Facebook med enkel slang

Selv om stoffene har blitt vanskeligere å snuse opp på Facebook, er de fortsatt tilgjengelige der hvis man leter – eller kjenner medlemmer av private grupper, påpeker Nina Tvede Korshøj.

– Jeg er helt enig i at det har blitt vanskeligere å finne grupper fra Facebook ved bare å søke på ulike former for narkotika. Men det finnes. Jeg vet om et par stykker, sier AU-forskeren, som forklarer at det å bruke enkle kodeord ser ut til å gjøre det mulig å omgå Facebooks moderering.

Det samme gjelder på Reddit, som er bygget opp av grupper – såkalte subreddits – påpeker Korshøj:

– På Reddit bruker de også kodeord eller emojier, og så kan det ikke stå noe om pris. Det står ganske enkelt i regelsettet for slike grupper.

Hva skal man gjøre som foreldre?

Lett tilgjengelig narkotika på sosiale medier lyder skremmende hvis man er forelder til en tenåring. Men Jakob Demant og Nina Tvede Korshøj maner til ro:

– Vi må passe på at vi ikke gjør det til et veldig stort problem, sier Demant, som legger til at det ikke ser ut til at økt tilgjengelighet har skapt et høyere forbruk.

– Det avgjørende er moral og forholdet til risiko. Om de synes det er riktig, og om de er villige til å ta sjansen, er det avgjørende, forklarer Demant.

– Hvis man har tenåringer som er på Snapchat, og likevel blir nervøs, hva bør man si?

    – Foreldre kan gjerne snakke med barna om at disse tingene finnes og hvilken holdning man har til dem. Som foreldre er det viktig å forholde seg til hva barna blir eksponert for.

– Samtidig er det viktig å si at det ikke bare handler om å beskytte dem mot stoffer som kokain, Oxycontin og MDMA. Man bør også snakke med barna om puffbars og lystgass, som også finnes på disse plattformene, forteller Demant.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS