Kan legalisering av marijuana få oss til å spise mer snacks? (Foto: Kemedo / Shutterstock / NTB scanpix)
Kan legalisering av marijuana få oss til å spise mer snacks? (Foto: Kemedo / Shutterstock / NTB scanpix)

Salget av snacks økte der cannabis ble lovlig

Salgstallene i amerikanske stater hinter om at matkick faktisk finnes.

Salgstallene i amerikanske stater hinter om at matkick faktisk finnes.

Munchies, matkick, spisekick, etis og matis. Alle navn for det samme, sagnomsuste fenomenet: Folk som røyker cannabis kan få et plutselig og voldsomt sug etter snacks. Eller altså: mat spekket med sukker, salt og fett.

Til tross for at denne snodige bivirkningen er mye omtalt, er det gjort svært lite forskning på sammenhengen mellom røyking og eting. Men nå kommer økonom Michele Baggio fra University of Connecticut med ny innsikt.

Han og kollegaen har gått igjennom månedlige data over salget av is, småkaker og potetgull i over 2000 amerikanske kommuner, over en periode på 10 år. I løpet av denne tida opphevet noen av statene i USA forbudet mot røyking av marijuana.

Dermed kunne forskerne se om det skjedde noe med salget av snacks i kommuner der røyking ble tillatt, sammenlignet med de andre.

Og det gjorde det altså, skal vi tro resultatene som nå er publisert i Social Science Research Network.

Salget økte

Umiddelbart etter opphevingen av forbudet, økte salget av is med 3,1 prosent, ifølge studien. Salget av småkaker steg med 4,1 prosent og potetgull med 5,3 prosent.

I månedene etterpå sank tallene for is og potetgull noe, mens småkakesalget holdt seg høyt.

Dette kan jo være et interessant aspekt å ha med når man vurderer om man vil legalisere eller ikke, sier Baggio ifølge en pressemelding. Samtidig som han presiserer at han verken er for eller imot oppheving av forbud.

Ifølge pressemeldingen hadde forskerne tenkt å undersøke om legaliseringen av marijuana også påvirket utviklinga av fedme i befolkningen, men det ble ikke noe av. Og de få tidligere studiene som finnes har antydet at folk som røyker marijuana faktisk har lavere BMI enn de som avstår.

Dermed trenger vi altså fortsatt mer informasjon om marijuanaens innvirkning på appetitten, og hva denne effekten har å si for helsa. Vi vet jo ikke engang sikkert at det faktisk var marijuanarøykerne som stod for de økte innkjøpene av is, småkaker og potetgull.

Kanskje førte legaliseringa bare til at befolkningen generelt følte det var blitt lov til å kose seg litt?

Referanse:

M. Baggio & A. Chong, Recreational Marijuana Laws and Junk Food Consumption: Evidence Using Border Analysis and Retail Sales Data, SSRN, februar 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS