Nordmenn har sterk ryggrad

Nordmenn og svensker ligger på verdenstoppen når det gjelder hofte- og underarmsbrudd, men vi har få tilfeller av brudd i ryggen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

– Vi er ikke så skjøre som vi faktisk har trodd, det er ryggrad i oss, smiler stipendiat Svanhild Waterloo ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø.

Hun har nylig kartlagt 3000 nordmenn i alderen 38-87 år, og etter å ha scannet ryggradene deres, kan hun fortelle at den norske befolkningen har få brudd i ryggen.

– Hos personer under 60 år har kun tre prosent brudd i ryggvirvlene. Etter dette baller det litt på seg, men vi trodde det skulle være langt verre, sier Waterloo.

Det har aldri tidligere blitt gjort en lignende ryggundersøkelse i Norge, og det viser seg at kun 12-14 prosent av befolkningen har små brudd i ryggen, like hyppig hos menn som hos kvinner, og økende forekomst med økende alder .

– Det er gledelig at det egentlig er så få med ryggbrudd. Å ha vondt i ryggen hører liksom med det å bli gammel, så det er få som får sjekket om det er brudd de plages med. Ryggbrudd er ikke i fokus, konstaterer Waterloo.

Dårligere livskvalitet

– Å ha vondt i ryggen hører liksom med det å bli gammel, så det er få som får sjekket om det er brudd de plages med, sier stipendiat Svanhild Waterloo. (Foto: Elisabeth Øvreberg)

Å plages med smerter i ryggen hemmer hverdagen, og Waterloo kunne se ut fra en spørreundersøkelse forsøkspersonene svarte på før scanningen av ryggen, at de kvinnene som opplevde en dårligere livskvalitet, faktisk hadde ryggbrudd.

– Ryggbrudd slår ut på smerte og livskvalitet. Kvinner med ryggbrudd opplever helsa si som dårligere sammenlignet med damer uten brudd. Hos menn fant vi ingen forskjell.

Årsaken til denne kjønnsforskjellen kan kanskje forklares med at kvinner i større grad lider av benskjørhet. Når de da skader ryggen sent i livet, så heles ikke skaden.

– Vi tror at ryggbruddene som vi ser hos menn kan ha oppstått tidlig i livet. Da kan skaden heles, og de merker muligens ikke så mye til bruddet, konkluderer Waterloo.

Risikofaktorer

Stipendiaten, som etter planen skal disputere til høsten, mener hennes forskning viser at allmennleger i større grad må sjekke om det er brudd i ryggen som er årsaken til at eldre sliter med smerter.

– Det er to sterke risikofaktorer, og det er lav bentetthet og alder. Man kan forebygge benskjørhet, og jeg kunne ønske at leger hadde et større fokus på dette når det kommer til eldre. Det er ganske enkelt å ta en test.

– Når det gjelder brudd og livskvalitet, så viser det seg også at det ikke er noen fordel å være veldig  tynn. Det optimale er å ha normal kroppsmasseindeks, og ikke røyke.

Powered by Labrador CMS