AIDS vil drepe flere enn forventet

For tre år siden beregnet FN at det ville være 9,3 milliarder mennesker på jorden i 2050. På grunn av AIDS-epidemien er tallet nå redusert med 400 millioner. I løpet av 50 år vil nærmere 300 millioner dø av sykdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spådommen fra 2000, om en voldsom global befolkningsvekst, er revidert i de siste beregningene fra FN. Ekspertene forventer en alvorligere og mer forlenget effekt av AIDS-epidemien enn de trodde tidligere.

8,9 milliarder i 2050

Befolkningen på jorda vil øke fra dagens 6,3 milliarder til 9,3 milliarder i 2050, beregnet FN for tre år siden. Etter at ekspertene tok en nærmere kikk på den globale AIDS-krisen, har de kommet fram til at de siktet for høyt.

Nå spår befolkningsdivisjonen i FNs Department of Economic and Social Affairs at det vil være 8,9 milliarder mennesker på jorden i 2050.

De reduserte beregningene reflekterer hovedsakelig de økende dødsfallene på grunn av AIDS, men også effekten av at kvinner føder færre barn.

278 millioner døde

Beregningene av verdens befolkning sier at 46 millioner mennesker vil dø på grunn av AIDS i årtusenets første tiår, i de 53 hardest rammede landene i verden. Ekspertene forventer at tallet vil være 278 millioner i 2050.

I 2002 tok AIDS-epidemien mer enn tre millioner liv.

- De langsiktige effektene av epidemien er alvorlige. HIV/AIDS er en masseødeleggelsessykdom, og vi kan ikke se at det kommer noen vaksine snart, sier FNs ekspert Joseph Chamie.

Kan bli verre

De virkelige tallene kan være enda verre, for FN regner med at antallet mennesker som smittes av HIV vil begynne å avta etter 2010, når globale informasjonskampanjer begynner å virke.

De siste tallene om epidemien, presentert av UNAIDS, viser imidlertid at smitteraten øker raskt i enkelte deler av verden. Enkelte eksperter antyder også at informasjonskampanjer ikke nødvendigvis har en permanent effekt.

Liten befolkningsvekst i hardt rammede land

For de syv afrikanske landene som er hardest rammet av AIDS-epidemien, hvor over 20 prosent av befolkningen er smittet, beregner FN at befolkningsøkningen vil være liten: Fra 74 millioner i 2000 til 78 millioner i 2050.

En reduksjon av befolkningen er forventet i Botswana, Lesotho, Sør-Afrika og Swasiland.

Lenker:

FN: UN drops global population projections by 400 million
United Nations Population Division: Pressemelding
United Nations Population Division (PDF): Tabeller
FNs program om HIV/AIDS: UNAIDS
Ny informasjonsportal om HIV/AIDS: Gender and AIDS

Powered by Labrador CMS