Libya utsetter henrettelse av helsepersonell

Libya utsetter henrettelsen av seks internasjonale helsearbeidere. Men hvorfor ble de dømt for å smitte barn med HIV?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

forskning.no har tidligere fortalt om fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege ble arrestert i Libya i 1999 og dømt til døden i mai 2004, anklaget for med vilje å ha smittet 400 libyske barn med HIV.

Forskere forsvarer

Det har så langt ikke gjort nevneverdig inntrykk på det libyske rettsvesen at en rekke fremstående forskere, blant annet Robert Gallo og Luc Montagnier, har sagt at de seks umulig kan være skyldige - blant annet fordi enkelte av barna må ha bli smittet allerede i 1994, lenge før de seks kom til landet.

De anklagede har anket dommen, og libysk høyesterett hadde saken oppe til behandling i slutten av mai. De avsto imidlertid fra å trekke slutninger, og utsatte saken et halvt år, fram til 15. november.

Nature melder at utsettelsen var et resultat av et besøk av EU-kommisjonær Benita Ferrero-Waldner.

Dermed må de seks se fram til enda et halvt år i angst.

Innrømmet skyld?

Libyske myndigheter argumenterer for dødsdommen med at enkelte av de anklagete skal ha innrømmet skyld. Sykepleierne, på sin side, hevder at det som har kommet av mulige tilståelser, er fremskaffet under tortur.

Internasjonale kommentatorer har det siste halvåret antydet at det kan ligge et økonomisk motiv bak anklagene, et forsøk på å presse det internasjonale samfunnet til å betale fri de seks dødsdømte.

Feiltrinn

Planen synes i så fall å kunne være et feiltrinn. Andre deler av det libyske samfunn har lenge jobbet hardt for å få libysk vitenskap inn i den internasjonale varme - med et visst hell, så langt.

Flere internasjonale, og økonomisk innbringende, samarbeid er satt i gang. Men vil den gode vilje fortsette å blomstre, dersom rettsvesenet ikke snart bøyer av?

Powered by Labrador CMS