Temperatur kobles til malaria-økning

Høyere temperaturer kan delvis forklare økningen i malaria-tilfeller i deler av Afrika, antyder nye forskningsresultater publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har funnet at temperaturene i Øst-Afrikas høyland har steget med rundt en halv grad de siste 50 årene, melder BBC News.

Dette har, ifølge forskernes modeller, resultert i mellom 30 og 100 prosent flere malaria-bærende mygg i disse områdene.

Mengden malariamygg kan altså ha blitt doblet. Funnene baseres på nye analyser av temperatur-data fra Vest-Kenya, det sørvestlige Uganda, Sør-Rwanda og nord i Burundi.

I tidligere forskning er det ikke påvist temperaturøkning. Men ved å inkludere mer omfattende data og analyser frem til 2002, ble resultatet et annet.

- Temperatur en av flere faktorer

Den livstruende parasittsykdommen malaria har nylig dukket opp i deler av det afrikanske høylandet. Klimaendringer er en av flere mulige forklaringer.

- Resultatene vi har kommet frem til sier ikke at temperaturøkningen er den eneste faktor, eller selve hovedfaktoren for malariaøkningen. Vår forskning er en av mange faktorer som bør tas med i vurderingen.

Det sier doktor Mercedes Pascal ved University of Michigan, USA til BBC News.

Andre momenter kan være økt bevegelse i befolkningsgrupper, dårligere helsetjeneste og stigende resistens mot malariamedisiner.

Rammer mange

Malaria tar livet av mer enn én million mennesker årlig, og de store epidemiene rammer Afrika i særdeleshet.

Dette kontinentet opplever anslagsvis 90 prosent av tilfellene av den alvorlige sykdommen.

I forskning.no sin artikkel massemorderen malaria kan du lese mer om den livstruende parasittsykdommen som overføres gjennom myggstikk.

Les mer:

BBC News: Climate link to African malaria.

Powered by Labrador CMS