Har løst kvakke-mysteriet i Sørishavet

Forskere har stussa på merkelig lyd i drøyt 50 år, nå viser det seg at sørlig vågehval er dyret bak lyden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sørlige vågehvalen blir større enn den nordlige - nærmere 11 meter lang og 14 tonn tung. (Foto: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons)

I samarbeid med


 

På sekstitallet rapporterte mannskap på flere ubåter at de hadde hørt rytmisk repeterende lavfrekvente lyder fra ulike steder i Sørishavet.

Nå har lydopptak av sørlig vågehval avslørt at den sørlige vågehvalen er opphavsdyr.

Her kan du høre lyden

– Høres ut som en slags and

Lyden, som av mange kalles bio-and, blir hørt hvert år mellom oktober og desember.

– Bio-and er en veldig passende beskrivelse av lyden, det høres virkelig ut som en slags and, sier Denise Risch, hovedforfatter bak rapporten som nå er publisert i Biology Letters.

Forskergruppa plasserte i februar merkingsutstyr og undervannsmikrofoner på to vågehval utenfor Antarktis' vestkyst i februar i fjor - målet var først og fremst å lære mer om matvaner og bevegelsesmønster.

Dyrene ble holdt øye med av forskere i båt når lyset tillot det, noe som gjør forskerne sikre på at lydopptakene stammer fra de aktuelle dyrene.

– Det var veldig spennendet, hjertet mitt gjorde et hopp da vi skjønte at dette kunne være akkurat den lyden, sier Risch til National Geographic.

Trodde lyden var menneskeskapt

I løpet av de siste 50 årene har flere teorier om lydens opphav manifestert seg – både ubåter, fisk og ukjente oseanografiske fenomener har blitt lansert som potensielle lydkilder.

Enkelte spekulerte også i at lyden kunne komme fra sofistikert militærutstyr på havbunnen.

– I og med at lyden ble rytmisk repetert trodde mange forskere at den var menneskeskapt. Lyden ble også vurdert som for kraftig til å være laga av en fisk, sier Risch til Live Science.

Etterhvert som forskere merka at lyden kun oppsto i et bestemt område i en bestemt periode ble mistanken flytta over mot et migrerende dyr, men det er først nå de har funnet ut hvilket.

Kartlegger med lyd

Nå vil forskerne bruke gamle lydopptak til å kartlegge den sørlige vågehvalens migrasjonsmønster.

– Ved hjelp av lyd kan vi finne ut nøyaktig når disse dyrene kommer til Sørishavet, og når de drar igjen. Dette gjør det letter å finne ut hvor mange de er og hvordan de beveger seg, sier Risch.

Foreløpig vet vi ingenting om hvorfor og når hvalene lager lyden, men det spekuleres i at det skjer nært overflaten før de dykker ned i dypet for å finne mat.

Powered by Labrador CMS