En liten forskningsvirksomhet i Bergen kommer kanskje store internasjonale legemiddelselskaper i forkjøpet med en pille som fungerer mot covid-19.

Norsk-britisk kreftmedisin skal testes på britiske covid-19-pasienter

Selskapet Bergenbio mener det er 80 prosent sannsynlig at Bemcentinib-pillen deres vil hjelpe koronasyke. Pillen testes nå på 120 koronasyke briter.

Hemmeligheten med pillen er at den har en såkalt antiviral effekt. Legemidlet gjør det vanskeligere for viruset å overleve i kroppen.

Bemcentinib er egentlig utviklet for kreftpasienter. Men nå blir det altså hasteutprøvd på britiske covid-19-pasienter.

«Ekstremt optimistisk»

– Vi har sett positive resultater som ikke ligner noe annet, sier Bergenbio-direktør Richard Godfrey til den britiske avisen The Mail on Sunday.

Han er «ekstremt optimistisk» og mener det er 80 prosent sannsynlig at Bemcentinib vil kunne hjelpe koronapasienter.

Selskapet Bergenbio har hovedkvarter i Bergen og en underavdeling i universitetsbyen Oxford i Storbritannia. Milliardæren Trond Mohn skal gjennom sitt investeringsselskap Meteva AS nå være største aksjonær i selskapet.

Fungerer på en helt annen måte

Fram til nå har det vært knyttet håp spesielt til det amerikanske legemiddelet Remdesivir. Pasienter som fikk Remdesivir ble litt raskere friske fra covid-19. Men det er fortsatt uklart om legemiddelet har noen innvirkning på dødeligheten blant koronasyke.

Godfrey sier til den britiske avisen at effekten man har sett i laboratoriet av Bemcentinib på covid-19, stiller effekten av andre legemidler i skyggen. Han forklarer dette med at det norsk-britiske legemiddelet fungerer på en helt annen måte enn blant annet Remdesivir.

Legemidlet fra BerGenBio skal hindre at kroppens immunsystem blir svekket i møte med viruset bak covid-19. Mer konkret handler det om å hindre at viruset lurer seg inn i kroppen, gjennom å utnytte et spesielt protein lagd av AXL-genet.

Først ut i hasteutprøving

Sist uke ble Bemcentinib valgt ut av den britiske regjeringen som en av de mest lovende behandlingene for koronasyke.

Derfor blir legemidlet fra Bergen og Oxford nå aller først ut i et prosjekt med utprøving av flere mulige koronalegemider. Hasteutprøvingen er av britiske helsemyndigheter kalt ACCORD (The Accelerating COVID-19 Research & Development platform).

En forskergruppe ved University of Southampton under ledelse av Tom Wilkinson skal ha vært viktig for å få i gang den svært raske utprøvingen av Bemcentinib i Storbritannia.

Bergenbio vil ifølge en pressemelding fra selskapet nå få mulighet til å gjennomføre en test av pillen på noen av de sykeste koronapasientene i Storbritannia. Samarbeidspartner er britiske National Institute for Health Research.

I alt 120 covid-19-syke pasienter ved seks britiske sykehus deltar i studien. Her vil 60 pasienter få Bemcentinib, mens en kontrollgruppe på 60 pasienter vil få standardbehandling mot viruset.

Forsøkene skal allerede være i gang.

En enkel pille

– Det finnes til nå ingen legemidler i verden som i kliniske forsøk har vist seg å behandle covid-19. Men ekspertene våre har funnet fram til noen gode kandidater, sier den britiske helseministeren Matt Hancock i en kommentar om ACCORD.

Bemcentinib er noe så enkelt som en pille som skal tas en gang om dagen.

Ifølge Bergenbio har legemidlet allerede over flere år vist seg trygt å bruke for kreftpasienter. For denne pasientgruppen skal legemiddelet ha en effekt der det reduserer både immunsvikt, medikamentresistens og spredning av kreft til andre deler av kroppen.

Tidligere har Bemcentinib, ifølge Bergenbio, også vist seg å ha effekt mot virussykdommer som Ebola og Zika. Det er ikke minst derfor det nå er håp om at det også skal hjelpe kroppen å bekjempe koronaviruset.

En AXL-hemmer

Bemcentinib er det som kalles en AXL-hemmer.

De siste årene har kreftforskere og selskaper som utvikler kreftmedisiner fattet stadig mer interesse for nettopp dette proteinet.

AXL spiller antakelig en viktig rolle når immunsystemet vårt svikter og når kreftceller viser seg resistente mot kreftmedisiner, og når kreft sprer seg aggressivt i kroppen.

Det var forskere ved University of Iowa i USA under ledelse av professor Wendy Maury, som oppdaget at AXL også kan ha effekt på virussykdommer som EBOLA og SARS-CoV-2.

Maury og kollegene så at AXL kan ført til økt infeksjon og økt overlevelse for viruset i vertsceller. Derfor kan et legemiddel som hemmer AXL kanskje også ha effekt for koronasyke.

Kilder:

Mail Online: «Boss of tiny Oxford firm is 'extremely optimistic' over one-a-day pill it has developed to combat coronavirus», Artikkelen.

Wikipedia-artikler om AXL-genet og om Bemcentinib

Pressemelding fra BerGenBio: «CEO-uttalelse covid-19».

Pressemelding fra BerGenBio: «BerGenBio's Bemcentinib Selected to be Fast-tracked as Potential Treatment for COVID-19 Through New National UK Government Clinical Trial Initiative». Pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS