Jenter har fortsatt sikker sex etter HPV-vaksine

Foreldre og politikere i Sverige fryktet at HPV-vaksinen ville føre til mer usikker sex blant unge jenter. Men det har ikke skjedd.

Jenter har fortsatt sex med kondom, selv om de har fått en vaksine som forebygger smitte med HPV-viruset, som overføres seksuelt. (Foto: Microstock)

Fakta

355 jenter i gymnasalder deltok i undersøkelsen. Da jentene var 18 år, ble de bedt om å svare på et spørreskjema om seksualiteten sin.

65 prosent av jentene var vaksinert.

I flere land har foreldre og forskere fryktet at unge jenter som fikk HPV-vaksine, ville gjennomføre samleie uten kondom, siden de uansett ikke ville bli smittet av HPV-viruset.

De vil jo likevel kunne få andre kjønnssykdommer som gonoré, klamydia, kjønnsvorter og HIV.

– Før HPV-vaksinen ble lansert, ble det diskutert om den ville gjøre at jentene sluttet med kondom. Kritikerne forestilte seg at jentene ville oppleve en falsk trygghet – at de var vaksinert mot alle seksuelt overførte sykdommer, sier postdoktor Magdalena Mattebo fra Uppsala Universitet.

– Men nå har vi undersøkt dette, og det er ingen sammenheng.

Hun står bak den nye studien, som er publisert i The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care.

Vanskelig kommunikasjon

I Danmark og Norge har debatten om HPV handlet mest om mulige helsemessige konsekvensene av å vaksinere alle landets kvinner. Men senere kom frykten for at vaksiner ville bli en unnskyldning for å ha ubeskyttet sex.

– Det var politikere og forldre som var bekymret. De likte ikke tanken på å vaksinere jenter i 11–12-årsalderen mot en sykdom de bare får fra ubeskyttet sex, sier Mattebo.

– Jentene får den beste effekten av vaksinen hvis de får den før sin seksuelle debut. Men hvordan snakker du med så unge barn om slike ting?

I 2012 ble HPV-vaksinen en del av Sveriges vaksinasjonsprogram.

– Det endte med at man offisielt bare sa at det var mot kreft, forteller forskeren.

Hadde mer sex

355 jenter i gymnasalder deltok i spørreskjemaundersøkelsen, som også undersøkte om vaksinerte jenter har mer sex enn andre.

65 prosent av jentene hadde mottatt en HPV-vaksine, og det viste seg at en stor gruppe av dem faktisk hadde mer sex enn andre.

– 38 prosent av de vaksinerte hadde hatt flere vaginale samleier enn de som ikke var vaksinert. Det var ikke forskjell på hvor mye oralsex, analsex eller gruppesex de hadde, forteller Mattebo.

Hun vet ikke hva som er årsaken, men forteller at tallene stammer fra tiden før 2012, da HPV-vaksinen ble en del av det svenske vaksinasjonsprogrammet.

Tallene gjelder jenter der de selv – eller foreldrene – ønsket en vaksine.

– Derfor blir det viktig å undersøke om forskjellene fortsetter nå alle jenter blir vaksinert, sier Mattebo.

Referanser:

Mattebo, M., Grün, N., Rosenblad, A., Larsson, M., Häggström-Nordin, E. m.fl.: Sexual experiences in relation to HPV vaccination status in female high school students in Sweden. European journal of contraception & reproductive health care. 2014. doi:10.3109/13625187.2013.878021)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS