Helsearbeidere bærer en båre med liket av en person som antas å ha dødd av ebola i Freetown i Sierra Ebola den 21. desember i fjor. (Foto: Baz Ratner, Reuters, NTB scanpix)

Større risiko for meslingutbrudd i ebolarammede land

Vaksineprogrammene i de vestafrikanske landene kan ha blitt kraftig forstyrret av ebolaepidemien, tror forskere.

Den pågående ebolaepidemien i Sierra Leone, Guinea og Liberia blir kalt en av de verste helsekatastrofene i moderne tid. Ifølge CDC (Centers For Disease Control and Prevention) har nesten 10 000 mennesker dødd av sykdommen og rundt 25 000 har så langt blitt smittet.

Ebolautbruddet har også skapt store problemer og forstyrrelser for helsevesenet i landene som er rammet.

En internasjonal forskergruppe har prøvd å undersøke hva slags konsekvenser ebolaepidemien kan ha for vaksineprogrammene i disse landene. Forskningen er publisert i Science.

Utslett på grunn av meslinger. (Foto:CDC)

Effektive vaksiner

Forskerne gjorde statistiske analyser for å se hvordan vaksinedekningen i de tre landene endrer seg i løpet av ebolaepidemien. Forskerne har tatt utgangspunkt i meslinger.

Mellom 1994 og 2003 rapporterte Liberia, Guinea og Sierra Leone at de hadde totalt 93 685 pasienter med meslinger. På grunn av store vaksinasjonsprogrammer falt disse tallene til bare 6937 tilfeller mellom 2004 og 2014. Forskerne mener at bare en liten brøkdel av alle syke faktisk ble rapport inn og ble en del av statistikken.

Forskerne mener disse tallene kan være på vei oppover, og alle landene hadde planlagt å sette i gang nye vaksinasjonsprogrammer for meslinger før ebolautbruddet, ifølge forskningsartikkelen.

Mange uvaksinerte

Sannsynligvis var det omlag 778 000 barn mellom ni måneder og fem år gamle i de tre landene som ikke var vaksinert mot meslinger da ebolautbruddet startet.

Etter at helsevesenene ble overbelastet av ebolaepidemien, regner forskerne med at vaksinedekningen gikk ned med 75 prosent. Denne reduksjonen er basert på undersøkelser blant helsearbeidere i landene. Samtidig understreker forskerne at sykdomsutbruddet har skapt en kaotisk situasjon i Vest-Afrika, og det er vanskelig å få tilgang til sikre tall.

Ifølge datamodellene har antallet med uvaksinerte barn vokst til 1 129 000 halvannet år etter utbruddet.

Basert på disse anslagene tror forskerne at et utbrudd av meslinger vil føre til 227 000 syke barn. Hvis vaksinasjonene hadde fortsatt som før ebolautbruddet, ville et utbrudd ført til rundt 127 000 sykdomstilfeller.

Tusenvis av døde

Hvis det skulle blitt et nytt, stort utbrudd av meslinger i de tre vestafrikanske landene, og hvis anslagene stemmer, kan det føre til mellom 2000 og 16 000 dødsfall på grunn av meslinger.

Forskerne mener det må innføres tiltak for å stoppe en ny epidemi, og at landene burde prioritere et nytt barnevaksineprogram så fort det er trygt nok å gjennomføre det.

Meslingvaksinen

Det har vært flere utbrudd av meslinger også i vår del av verden de siste årene. Blant annet har det vært små utbrudd i Oslo og over 130 mennesker har blitt smittet i USA etter at en uvaksinert, smittet kvinne besøkte Disneyland.

Også Europa sliter med å bli kvitt sykdommen.

Før meslingvaksinen døde mellom fem og ti barn hvert år i Norge, men de aller fleste norske barn blir vaksinert mot sykdommen i dag.

Referanse:

Saki Takahashi mfl: «Reduced vaccination and the risk of measles and other childhood infections post-Ebola» Science, mars 2015, doi:10.1126/science.aaa3438. Sammendrag

Powered by Labrador CMS