Julekalender: Luke 7: Visste du hvor kaldt nitrogen egentlig er?

Vann koker ved 100 grader, men visste du at grunnstoffet nitrogen koker ved minus 196 grader?

Nitrogen er et ikke-metall som ved romtemperatur er en gass. Den er fargeløs og luktfri. Flytende nitrogen, som Inge og Magne brukte i dette forsøket, er en væske som minner om vann med et kokepunkt på minus 196 grader Celsius.

I dette eksperimentet tømmer kjemikerne litt flytende nitrogen i en beholder og nitrogenet fordamper straks. Og når de tømmer kokende vann i nitrogenet, blir fordampingen enorm.

Gjenstander som blir lagt i denne løsningen, vil fryse raskt.

Kjemikerne Inge og Magne prøver seg derfor med en ballong. Det viser seg at luften inni ballongene trakk seg hurtig sammen, slik at ballongen skrumpet inn. Straks de tok den ut i romtemperatur igjen, fikk den tilbake sin opprinnelige form.

Fra én til 700 liter

Når én liter flytende nitrogen fordamper, går den over til hele 700 liter i gassform. Og da vil den fortrenge luften. Derrfor må man være veldig varsom med bruk av flytende nitrogen.

Nitrogen ble tidligere kalt kvelstoff fordi levende dyr blir kvalt av gassen.

Litt om kjemiske bindinger:

Nitrogen er grunnstoff nummer 7, det vil si det har fem elektroner i ytterste skall slik at det det danner såkalte trippelbindinger i Nmolekylet. Dette er en av de sterkeste bindingene vi kjenner.

Elektronparbinding (kovalent binding) er en kjemisk binding der to eller flere atomer deler et eller flere elektronpar. Vanligvis deler atomene bare et elektronpar. Dersom de deler to elektronpar, kalles det dobbeltbinding. Dersom atomene deler hele tre elektronpar, som er tilfellet for nitrogen, kalles det altså trippelbinding. Dobbelt- og trippelbindinger er ikke uvanlige i organiske molekyler.

Vær forsiktig under dette forsøket for å unngå forfrysninger!

OBS: Forsøkene må gjøres etter HMS-regler for laboratorie-forsøk.

Powered by Labrador CMS