Nåler mot knesmerter

Krøll i nervesystemet kan gi kroniske knesmerter. Den gode nyheten er at lidelsen kan behandles med akupunktur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt tjue prosent av aktive personer mellom atten og førti lider av kroniske knesmerter.

Kroniske fremre knesmerter betyr at en har smerter i kneet over lengre tid, ofte uten påviselig årsak.

Typisk for denne tilstanden er smerter når en går i nedoverbakke, i trapper og langvarig sitting med bøyde knær.

Lidelsen plager rundt 20 prosent av unge aktive personer, som kan få redusert livskvaliteten betraktelig når de ikke lenger kan utfolde seg fysisk.

Frem til nylig har ingen hatt noen god forklaring på hvordan og hvorfor denne smerten oppstår. Men nå viser det seg at tilstanden kan skyldes feil i nervesystemet, og at akupunktur har en gunstig effekt.

– Akupunktur virker fordi det viser seg at mange med knesmerter har et feilfungerende nervesystem som forårsaker lidelsen, eller opprettholder smertene fra en tidligere skade, sier Roar Jensen.

Han har nylig utført doktorgradsstudier om emnet ved institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen (UiB).

Nervesystemet gir feil signaler

Tidligere har en trodd at smertene skyldtes feilfungerende muskelstruktur i låret som førte til at kneskålen beveget seg feil. Jensen så derimot på nervesystemet i sine studier, for å forstå hvorfor unge aktive mennesker får kroniske smerter av denne typen.

– Det er kjent at nervesystemet kan utvikle seg i feil retning etter en skade, og gi signaler om at du har vondt i kneet, selv om skaden er helet for lenge siden, sier Jensen.

For å teste ut teorien om feilaktige nerveimpulser, tok han i bruk akupunktur som direkte påvirker nervesystemet. Omtrent 75 prosent av testgruppen rapporterte om tidligere kneskade.

– Det viste seg at akupunktur virket bra, noe som støtter teorien om at kroniske knesmerter skyldes feilaktige nerveimpulser, sier Jensen.

– Akupunktur kan anbefales

Roar Jensen sier at unge personer med kroniske knesmerter har mer psykiske plager enn resten av befolkningen. (Foto: Kim E. Andreassen)

Testgruppen som fikk behandling to ganger ukentlig, over fire uker, ble testet i opp til ett år etterpå. Det viste seg at testpersonene ble vesentlig bedre med akupunktur.

– Undersøkelsene viste at 90 prosent blir friske med akupunkturbehandling, mot 60 prosent som blir friske med tradisjonell behandling, forteller Jensen.

For eksempel blir antidepressive medisiner anbefalt for smerte når det påvises skade i nervesystemet. Undersøkelser viser at en av tre får rundt 50 prosent reduksjon i smerten ved bruk av slike medisiner.

Fra akupunkturstudiene så Jensen derimot at en av tre blir tilnærmet smertefri, og at en av fire får normal funksjon som følge av akupunkturbehandlingen.

Siden behandlingen viste så gode resultater, vil han derfor anbefale akupunkturbehandling mot kroniske knesmerter.

– Akupunktur er en behandling uten bivirkninger, som er billig og risikofri, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS