Lite selen i norsk mel
I takt med økende selvforsyning av matkorn har seleninntaket i Norge gått ned de siste årene. Det vil forskerne gjøre noe med, fordi selen er viktig for vårt immunforsvar.
Selen er et sporelement som er helt nødvendig for mennesket. Inntak av selen påvirker blant annet vårt immunforsvar, risiko for kreft og menns sædkvalitet.
På grunn av det lave seleninnholdet i norsk jord, inneholder norsk matkorn lite selen. For 15-20 år siden betydde dette lite for nordmenns seleninntak, fordi Norge tradisjonelt har hatt lav selvforsyningsgrad av matmel.
Høy import av selenrikt korn fra USA og Canada sikret at selenstatusen hos nordmenn var blant den beste i Europa.
- I dag er 80-90 prosent av matkornet egenprodusert, og den økende graden av selvforsyning de siste 15-20 årene fører dermed til redusert seleninnhold i melet. Derfor må vi finne måter å sikre seleninntaket hos nordmenn, sier førsteamanuensis Trine Sogn ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Sogn leder et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan selentilgangen fra jord til planter kan forbedres, og hvordan ulike former for selen i fóret påvirker selenstatusen i slaktekyllinger.
Hensikten er å finne ut hvordan inntak av selen i norsk kosthold kan opprettholdes på et forsvarlig nivå. I det arbeidet har hun blant annet med seg ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Anna Haug ved UMB og seniorforsker Helle Margrethe Meltzer ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, som også er professor II ved UMB.
Viktig for mennesker og dyr
- Norsk hvetemel inneholder i dag rundt 70 prosent norskprodusert hvete. Vi kan riktignok skryte av at dette melet inneholder mer vitaminer enn melet i resten av Europa, men når det gjelder selen har vi et problem, sier Trine Sogn.
Det er ikke bare mennesker som trenger selen. Selenmangel hos husdyr kan gi mastitt, akutt hjertestans og nedsatt reproduksjonsevne. For lavt seleninntak hos kuer kan dessuten gi smaksfeil på melken.
Når det gjelder oss mennesker har selen betydning for immunforsvaret, menns sædkvalitet, og det beskytter mot forgiftning av blant annet kvikksølv, kadmium og arsèn. God selentilgang i kosten er dessuten blitt knyttet opp mot redusert kreftrisiko.
Målinger som er utført ved Folkehelsa viser at seleninnholdet i blodet hos nordmenn har gått merkbart ned de siste tiårene. Det pågår nå en større internasjonal undersøkelse som nettopp ser på sammenhengen mellom kreft og seleninntak.
Gjødsle med selen?
I Norge forekommer det fra naturens siden lite selen i jorda, det er kun kystområdene som har et noenlunde bra seleinnhold. I tillegg bidrar de klimatiske forholdene i Norge til at plantetilgjengeligheten av selen i jorda er lav.
Imidlertid er det ikke bare Norge som sliter med for lavt seleninnhold i jorda, det samme gjelder de øvrige skandinaviske landene. Finland har løst problemet med å tilføre selen som gjødsel i kornproduksjon. Så hvorfor gjør vi ikke som finnene?
- Problemet er at bare en liten del av det selenet som tilføres som gjødsel tas opp av plantene, resten lagres i jorda. Og vi vet at forskjellen mellom selenmengder som gir mangel og selenmengder som kan være giftig, både for mennesker og dyr, er svært liten.
- Dersom forholdene i jorda endres, for eksempel ved kraftige regnskyll etter lengre perioder med tørt vær, kan det lagrede selen løses ut. Selen i avrenning fra jord og i drikkevannskilder, selv bare i marginalt høyere konsentrasjoner enn det vi har i dag, kan være giftig.
Prøver ut fiskeavfall
- Dersom selengjødsling skal anbefales må en ha bedre kunnskap om hvordan klimatiske forhold og variasjoner i jordas egenskaper påvirker selenet i jorda. Det er det vi ønsker å finne ut mer om i dette forskningsprosjektet, sier Trine Sogn.
- Vi vet blant annet at fisk og sjømat inneholder mye selen. For å resirkulere noe av det selenet som allerede finnes i næringskjeden, har vi prøvd ut fiskeavfall som gjødsel i jorda.
- Det viser seg imidlertid at selenet i fiskeavfall er lite tilgjengelig for plantene. I laboratorieforsøk har vi sett at tilførsel av husdyrgjødsel sammen med selen gir økt løselighet. Nå prøver vi ut om tilførsel av selen sammen med husdyrgjødsel kan få plantene til å utnytte mer at det.
På sikt skal man kunne gi anbefalinger om hvorvidt selen bør tilføres i kornproduksjonen, eller om manglende innhold av selen i korn, og dermed i vårt kosthold, bør kompenseres med anbefalinger om selentilskudd i samråd med lege.
- Det beste ville være om det anbefalte daglig inntak av selen kunne dekkes naturlig gjennom den maten vi spiser, sier Trine Sogn.