Syresalt og varme gir bedre fiskefôr

Fiskefôr med planteråvarer blir bedre med syresalt og økt temperatur under produksjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ubehandlede planteråvarer har lav næringsverdi fordi de har en proteinstruktur som er lite tilgjengelig for fordøyelsesenzymene, og de inneholder antinæringsstoffer som først brytes ned ved behandling med høy varme.

Varmebehandling øker dermed tilgjengeligheten av planteproteinene, men ved for sterk varme kan proteinene bli brent og næringsverdien bli redusert.

– Tilsetting av syresalt kan hindre slik overbehandling, sier stipendiat Thea Morken ved Aquaculture Protein Centre.

Det er kjent at enkelte syresalter øker fordøyeligheten av næringsstoffer når de tilsettes fôr.

Kombinasjon gir økt fleksibilitet

Morken ville undersøke om kombinasjonen av høy temperatur og syresalter økte næringsverdien av planteråvarer ytterligere enn hver for seg.

Hun mente at syresalt kunne motvirke skadene som proteinet påføres ved for høy varme under produksjon av fiskefôr.

Morken brukte opp mot 150 grader i en ekstruder, en maskin som presser fôret ut gjennom et munnstykke, og med tilsetning av syresalter så hun en svak til betydelig effekt på fordøyelighet av protein og fett hos laks og regnbueørret.

– Syrebehandling ga også bedre fysisk kvalitet på fôret, ved at pelleten var sterkere og støvet mindre, sier Morken.

Men samtidig som syresalter ser ut til å ha en positiv effekt i fôr, er forskningsresultater motstridende. Årsaken til at tilsetting av syresalt ikke i alle tilfeller virker, er ikke klarlagt.

Bakgrunn:

Thea Morken disputerte nylig for doktorgraden ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) med avhandlingen ”Oppgradering av planteråvarer i fôr til laksefisk ved bruk av termomekanisk behandling og syresalter”.

Powered by Labrador CMS