Kanskje får vi hodepine, kvalme, svimmelhet og annet ubehag av den ultralyden vi påvirkes av uten vi er klar over det. (Illustrasjonsfoto: Stokkete, Shutterstock, NTB scanpix)

– Vi utsettes for potensielt farlig ultralyd i det offentlige rom

Britiske forskere har observert høye nivåer av ultralyd i miljøet vårt og peker på at det kanskje kan gi kvalme og migrene. Det er vanskelig å tro på, sier dansk forsker.

Ultralyd

Ultralyd er lyd med frekvenser over det hørbare frekvensområdet, normalt over 20 kHz.

På grunn av den korte bølgelengden sprer ultralyd seg mer som lyd enn som hørbar lyd.

Disse egenskapene danner grunnlag for en lang rekke bruksområder. Innen legevitenskap har ultralydundersøkelse siden 1960-tallet vært et supplement til blant annet røntgenundersøkelse.

(Kilde: Den Store Danske)

Uten at vi vet det, utsettes vi for ultralyd på offentlige steder, for eksempel museer, biblioteker og skoler, og det kan kanskje føre til kvalme, svimmelhet og migrene.

Det viser en ny studie fra University of Southampton i Storbritannia.

Professor Tim Leighton, som står bak studien, har observert frekvenser på mer enn 20 kilohertz i offentlige bygninger. Det er den øvre grensen for hva det menneskelige øret kan oppfatte.

Retningslinjer er utilstrekkelige

Personer som har blitt utsatt for ultralyd fra maskiner knyttet til rengjøring og boring på jobben, har gitt uttrykk for at det har gitt dem fysisk ubehag.

Men selv om det har vært for lite forskning til å bekrefte dette, mener Tim Leighton det bør utvikles nye regler på området.

– De eksisterende retningslinjene er utilstrekkelige når dette kan påvirke så mange mennesker. Slike retningslinjer gjelder bare på arbeidsplasser, og arbeiderne kan være bevisste på det og beskytte seg, sier Leighton til University of Southampton.

Vanskelig å tro på

Dorte Hammershøi, professor ved institutt for elektroniske systemer ved Aalborg Universitet, er kritisk til Leightons studie.

– Ultralyd dempes mye kraftigere enn vanlig lyd. Derfor er det vanskelig å tro at det er høye nivåer av ultralyd i miljøet. Sannsynligvis vil den dempes effektivt av blant annet den eksponertes egne ører, sier hun.

Hammershøi forsker selv på akustikk, elektronisk behandling av lyd og risiko for hørselsskader. Hun påpeker at plager på grunn av ultralyd har fått lite oppmerksomhet fordi det nesten alltid er mer sannsynlige årsaker til ubehag.

– I de fleste tilfellene vil ultralyd være ledsaget av lydpåvirkning i det hørbare området. Lydpåvirkningen i det hørbare område blir en risiko mye fortere, sier Hammershøi.

Derfor vil svimmelhet, hodepine og kvalme neppe komme på grunn av ultralyd.

Måling med smarttelefon

Tim Leighton har brukt en smarttelefon til å observere ultralyden fra blant annet en dørsensor i et offentlig bygg. Denne metoden kan ifølge Dorte Hammershøi også kritiseres:

– Han har holdt en finger over mikrofoninngangen på smarttelefonen, og det reduserer den rene tonen ved om lag 20 kHz, som han hevder å ha observert i et offentlig bibliotek. Fingeren lukker antagelig for akustiske adgangen til mikrofonen, men en finger har også betydning for de elektromagnetiske forholdene, så jeg føler meg ikke overbevist, sier hun.

I videoen kan du se hvordan professor Tim Leighton måler ultralyden fra en dørsensor ved hjelp av en smarttelefon. (Video: Tim Leighton) 

Referanse: 

Leighton, T.G. Are some people suffering as a result of increasing mass exposure of the public to ultrasound in air? Procedings of the Royal Society A (2016)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS