Annonse

-Kvinner i fruktbar alder bør ikke spise fiskelever

Statens næringsmiddeltilsyn advarer nå barn og kvinner i fruktbar alder mot å spise fiskelever på grunn av høyt innhold av dioksiner og PCB.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) frarådet gravide kvinner å spise fiskelever.

Bakgrunnen for den utvidede advarselen er nye risikovurderinger. Ifølge SNT kan dioksiner og PCB over tid kan gi endringer i kroppens immunforsvar, forplantningsevne og hormonbalanse. Stoffene kan også være kreftfremkallende. Fostre og spedbarn er mest følsomme for dioksiner og PCB.

Skal merkes

Påleggstypene “Lofotpostei” og “Svolværpostei” inneholder rundt 50 prosent lever fra torsk.

SNTs målinger viser at fire-fem brødskiver per uke med slikt pålegg i løpet av 20 år kan føre at innholdet av dioksiner og PCB i kroppen blir tre ganger høyere enn normalt.

Ifølge SNT har produsentene av disse påleggstypene satt i gang utviklingsarbeid med sikte på å redusere eller fjerne innholdet av dioksiner og PCB i løpet av ett års tid. I tillegg vil produkter som kommer på markedet i løpet av året være merket med at de inneholder torskelever.

Fortsatt salg

Informasjonssjef Robert Rønning i Orkla Foods opplyser at de fortsatt vil selge Svolværpostei.

- Det er et lovlig produkt. Men det vil bli merket slik vi har blitt enige med Næringsmiddeltilsynet om, sier han til NTB.

Tran er renset for dioksiner og PCB og Sosial- og helsedirektoratet anbefaler fortsatt tran for alle fra fire ukers alder.

(NTB)

Powered by Labrador CMS