Det finnes flere måter å behandle hull i tennene på. Nå skal forskere kartlegge hvilke behandlinger tannleger velger å bruke når de behandler barn.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Det finnes flere måter å behandle hull i tennene på. Nå skal forskere kartlegge hvilke behandlinger tannleger velger å bruke når de behandler barn.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hvilke behandlinger bruker tannleger for å reparere barns tenner?

Når et barn har karies, det vil si hull i tennene, eller har medfødte skader på tannemaljen, såkalte mineraliseringsforstyrrelser, finnes det ulike behandlingsmetoder og materialer en tannlege kan benytte.

Materialene som brukes for å tette hull eller reparere tenner med medfødte skader, kan være ulike sementer, plastmaterialer eller stålkroner. Hvilken behandling tannlegen velger å bruke, avhenger av ulike faktorer både ved pasienten, tannen og materialet.

– Målet med prosjektet er å kartlegge hvilke behandlingsmetoder og materialer som benyttes av norske tannleger når de behandler karies og mineraliseringsforstyrrelser hos barn og unge, forteller prosjektleder og forsker ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, Marte-Mari Uhlen.

I dag finnes det mange aktuelle behandlingsalternativer å velge mellom, forklarer Uhlen.

Bakgrunnen for prosjektet er at det per i dag finnes lite informasjon om hvilke behandlingsmetoder og materialer tannleger i Norge velger for å behandle karies og mineraliseringsforstyrrelser hos barn og unge, påpeker hun.

Nå har hun sendt ut et spørreskjema om de aktuelle kliniske problemstillingene til offentlige ansatte tannleger i alle landets fylkeskommuner.

– Vi håper at forskningsprosjektet kan gi oss mer informasjon om aktuelle behandlingsvalg og kunnskaper om disse i tillegg til om det er behov for mer informasjon og opplæring, avslutter Uhlen.

Les mer på tkost.no.

Powered by Labrador CMS