Joy Milne (til venstre) kan lukte Parkinson. Hun har hjulpet forskere med å utvikle en ny potensiell metode for diagnostisering.

Hun kan lukte Parkinson. Nå hjelper hun forskere med å oppdage sykdommen tidlig

Men den nye metoden er fremdeles et godt stykke unna å kunne tas i bruk, sier norsk forsker.

Forskere ved University of Manchester har funnet ut at det er forskjeller i talg hos Parkinson-pasienter sammenlignet med friske.

Talg er fettstoffer vi har på huden.

Forskere klarer nå å skille ut pasienter med Parkinson ved å analysere en prøve tatt med en bomullspinne mot huden.

Analysemetoden gir svar innen tre minutter, ifølge en pressemelding.

– Vi er enormt begeistret over disse resultatene som tar oss nærmere å lage en diagnostisk test for Parkinsons sykdom som kan brukes i klinikken, sier Perdita Barran, professor ved University of Manchester i pressemeldingen.

De nye resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of the American Chemical Society.

Ingen test i dag

Foreløpig finnes det ingen enkel metode for å diagnostisere Parkinsons sykdom. Diagnosen stilles ut fra symptomer, som kan være skjelvinger, stive muskler, søvnforstyrrelser og balanseproblemer.

En test kan gjøre at sykdommen oppdages tidligere.

Det var skotske Joy Milne (72) som satte forskere på sporet av å se på talg på huden. Hun kan nemlig lukte Parkinsons sykdom.

Synes mannen luktet annerledes

Milne har ekstremt følsom luktesans. Hun syntes alltid at ektemannen luktet godt. Men en dag, ti år inn i ekteskapet, synes hun lukten var forandret.

– Den nydelige mannlige musklukten hans hadde fått en slags overveldende ekkel gjærlukt, fortalte hun til NPR i 2020.

Hun ba gjentatte ganger om at han måtte vaske seg mer, men lukten forsvant ikke.

Etter noen år merket hun også at personligheten hans forandret seg.

12 år etter Milne først kjente at lukten var endret, fikk mannen diagnosen Parkinsons sykdom.

Hun koblet den spesielle lukten til sykdommen da hun og mannen dro for å delta i en støttegruppe for personer med Parkinson.

Milne merket at rommet var fylt med den samme lukten som hun hadde kjent fra ektemannen i mange år.

Forskjeller i talg på huden

Milnes evne er senere blitt testet av forskere. Det viste seg at Milne korrekt kunne skille Parkinson-pasienter fra andre bare ved å lukte på t-skjorter som de hadde hatt på seg, ifølge NPR.

Disse funnene har ledet forskere til å granske stoffer i talg på huden. Talg er en type fett som ligger som et beskyttende lag på huden vår.

I den nye studien tok forskerne en test med en bomullspinne mot øvre delen av ryggen til 150 deltakere.

79 hadde Parkinsons sykdom, og 71 hadde ikke det.

Prøvene ble så analysert på laben med massespektrometri, det er en metode for å gjøre kjemisk analyse.

– Når vi gjør dette, finner vi mer enn 4.000 unike forbindelser hvorav 500 er forskjellige mellom personer med Parkinsons sykdom sammenlignet med kontrollgruppen, sier Depanjan Sarkar, en av forskerne bak studien i pressemeldingen.

Forskerne tok testen ved å bruke en bomullspinne mot øvre del av ryggen på deltakerne.

– Kan forbedre diagnostiseringen

Metoden er 95 prosent nøyaktig i å skille Parkinson-pasienter fra andre, ifølge BBC.

– Denne testen har potensial til å forbedre diagnostiseringen og behandlingen av mennesker med Parkinsons sykdom enormt, sier Monty Silverdale, som var med på studien.

Han er professor ved University of Manchester.

Må testes på personer som nettopp har fått diagnosen

Espen Dietrichs er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo.

Han sier til forskning.no at det er kjent at det er mulig å skille ut Parkinson-pasienter på lukt, men at det ikke har vært gjort systematiske studier av dette.

Den nye studien, som handler om å se på stoffer i talg fra pasientene, gir heller ikke svar på om dette er nyttig for å diagnostisere sykdommen, sier Dietrichs.

I den nye studien har forskerne sammenlignet personer med Parkinsons sykdom med en gruppe uten sykdommen. For å finne ut om metoden er nyttig, må den testes på personer som nettopp har fått stilt sin diagnose, sier Dietrichs.

– Det som er mest interessant, er jo ikke å finne ut om en pasient som har hatt Parkinson i flere år lukter annerledes, det er om man kan bruke lukt eller talg til å stille diagnosen. Da er det folk som akkurat har fått diagnosen man må teste det på opp mot friske.

Nyttig dersom man får bremsemedisin

Dietrichs sier at dette potensielt kan være en metode som kan være til hjelp for diagnostisering i fremtiden. Men foreløpig er det et godt stykke igjen til det.

– Først må man finne ut om den virker på en stor nok andel av helt nye Parkinson-pasienter og ikke slår ut hos friske personer, og dessuten, hvordan det er med de sykdommene som ligner på Parkinson.

Forskerne så at det var 500 stoffer i talg fra Parkinson-pasienter som skilte seg ut. Kanskje vil det ikke bli nødvendig å se på like mange stoffer etter hvert.

– En kan for eksempel se om noen av disse stoffene skiller seg så mye ut at man kan gjøre en relativt enkel test, sier Dietrichs.

– Vil det være nyttig å kunne diagnostisere sykdommen tidligere?

– Forhåpentligvis om noen år. I dag har vi ingen medisiner som kan forebygge eller bremse sykdomsutviklingen. Så akkurat i dag vil det ikke ha noen praktisk betydning å kunne stille diagnosen to til fire år tidligere, sier Dietrichs.

– Men vi håper at vi i løpet av ikke så mange år får bremsemedisiner. Og i det øyeblikket vi har en slik medisin, så er det veldig viktig å kunne stille diagnosen så fort som mulig.

Referanse:

Depanjan Sarkar, m. fl.: «Paper Spray Ionization Ion Mobility Mass Spectrometry of Sebum Classifies Biomarker Classes for the Diagnosis of Parkinson’s Disease», Journal of the American Chemical Society, 7. september 2022.

Drupad K. Trivedi, m. fl.: «Discovery of Volatile Biomarkers of Parkinson’s Disease from Sebum», ACS Central Science, 20. mars 2019.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS