Fant fire nye årsaker til diabetes

En internasjonal forskergruppe har funnet nye genetiske årsaker som påvirker risikoen for type 2-diabetes. En av dem kan faktisk senke risikoen for sykdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stor del av årsaken til type 2-diabetes ligger i genene. Ny forskning viser at det ofte er en blant flere tusen sjeldne varianter av gener som spiller inn. (Foto: Colourbox)

Fakta:

En genetisk variant er en liten endring i de DNA-byggesteinene som et gitt gen er bygget opp av. Denne lille endringen skaper en liten endring i det proteinet som kroppens celler lager. Det kan være nok til å skape en økt risiko for blant annet fedme, hjerte/kar-sykdommer eller type 2-diabetes.

Fakta:

I den nye studien har forskerne undersøkt DNA fra 16 000 type 2-pasienter fra Island, Danmark og Iran og sammenlignet det med cirka 255 000 friske mennesker.

Danske og islandske forskere har funnet fire nye varianter av gener som påvirker risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Men forskerne trodde de ville finne mange flere genetiske varianter. Det at de fant så få, gir dem en helt ny innsikt i sykdommen.

Det forteller den danske koordinatoren for forskningsprosjektet, professor og senterleder for Lundbeckfond-senteret LuCAMP, Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet:

– Det må være flere tusen genetiske varianter som øker risikoen for type 2-diabetes. Noen øker selvfølgelig risikoen mer enn andre. Denne studien forteller oss at hver av disse variantene bare finnes blant svært få av oss, og det er helt ny kunnskap, sier han.

Lette etter sjeldne risikogener

Inntil videre har begrensninger i teknologien gjort at forskere bare har kunnet lete systematisk etter genetiske risikofaktorer som finnes hos mer enn fem prosent av befolkningen.

Men disse genene forklarer bare om lag ti prosent av det arvelige bidraget til type 2-diabetes.

En ny analysemetode har gjort forskerne i stand til å finne sjeldnere risikogener, med en hyppighet fra 5 prosent og ned til 0,1 prosent av befolkningen.

– Vi trodde vi ville finne mange flere risikovarianter. De kunne være forholdsvis sjeldne og kanskje føre til en høyere risiko, sier Oluf Borbye Pedersen.

Fant bare fire nye varianter

Forskerne fant imidlertid bare fire nye genetiske varianter.

Pedersen mener de fleste risikogenene er enda sjeldnere, altså med en hyppighet på under 0,1 prosent, mindre enn en av tusen personer. Faktisk kan mange av variantene være så sjeldne at man må helt ned på familienivå for å finne dem.

Og det må være mange av dem, forklarer Pedersen:

– Det er identifisert 65 risikovarianter, og de er forholdsvis vanlige, men de øker ikke risikoen særlig mye. Det må finnes tusenvis av varianter som er sjeldne, men som til sammen utgjør mesteparten av den genetiske komponenten av sykdommen, sier Pedersen.

Sjelden genvariant senker risiko

Den ene av de nyoppdagede genetiske variantene er svært interessant for forskerne.

Den finnes i 1,5 prosent av befolkningen og senker faktisk risikoen for sykdommen med 50 prosent.

Samtidig er varianten forbundet med en økt høyde og kroppsvekt. Personer med denne varianten er gjennomsnittlig 1,2 centimeter høyere enn resten av befolkningen og veier omkring 2 kilo mer.

– Det er jo en interessant oppdagelse, for normalt fører økt vekt til at risikoen for diabetes øker, forteller Pedersen.

Dette genet lager en variant av et protein som ser ut til å gi en livslang normalproduksjon av insulin, noe som holder type 2-diabetes unna.

– Det blir veldig interessant å se nøyere på de biologiske mekanismene som er forbundet med denne varianten, sier Pedersen.

Kan forutsi risiko

Hovedkonklusjonen på den nye studien er altså at det ikke finnes så mange risikogener med en hyppighet på mellom 0,1 og 5 prosent i befolkningen.

Det betyr også at forskerne må bruke nye analysemetoder for å finne de sjeldne genetiske variantene som står for hoveddelen av risikoen.

Da trenger man gigantiske studier hvor flere hundre tusen mennesker får avlest hele genomet sitt. Det er ifølge Oluf Borbye Pedersen den eneste muligheten for å finne så sjeldne varianter.

Da vil forskerne, tror Pedersen, kunne bruke informasjonen om alle genetiske varianter – også de sjeldne – til å vurdere pasienters risiko for type 2-diabetes.

– Når vi kjenner til alle de genetiske variantene og inkluderer folks livsstil, kan vi si ganske mye om risikoen for type 2-diabetes. Det kan forhåpentligvis motivere den enkelte til å leve sunnere, forteller Pedersen.

Vekker begeistring i Diabetesforeningen

Den nye studien begeistrer Malene Bagger, som er Sjef for Forskning- og Videnafdelingen i Diabetesforeningen.

– Det er en svært spennende studie; det er enda en bekreftelse på at diabetes har et betydelig genetisk element og ikke bare er et resultat av dårlig livsstil. Og det er selvfølgelig også interessant at man har funnet en genetisk variant som både øker BMI og reduserer risikoen for type 2-diabetes. Det viser at dette bildet er sammensatt, sier Bagger.

Referanse:

Oluf Pedersen m.fl: Identification of low-frequency and rare sequence variants associated with elevated or reduced risk of type 2 diabetes, Nature Genetics, 2014, doi:10.1038/ng.2882

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS