Astma starter allerede i mors mage

Danske forskere har oppdaget at grunnlaget for barns astma utvikles allerede i livmoren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå er det lite vordende mødre kan gjøre for å forebygge astma. Forsøk skal avsløre om D-vitamin og fiskeolje kan redusere risikoen. (Foto: Colourbox)

Barn og astma

Forskerne kjenner ikke årsakene til at barn utvikler astma. Den eneste store, velkjente faktoren er tobakksrøyk – men det forklarer langt fra alle de 150.000 tilfeller av astma hos barn under 15 år.

Resultatene i undersøkelsen bygger på data fra en unik gruppe av 411 barn av mødre med astma. Gruppen – kalt en kohort – har navnet COPSAC og er opprettet, overvåket, veiledet og analysert av forskerne ved Dansk BørneAstma Center ved Gentofte Hospital.

Barna er blitt fulgt siden fødselen i 2000, og undersøkelsene ført til en rekke banebrytende oppdagelser, blant annet om bakterier, gener og miljøfaktorer som påvirker både astma, allergi og eksem.

Forskerne startet i 2010 en ny kohort med 700 mødre som skal analyseres ut fra den nye kunnskapen fra den første kohorten.

Verdens astmaforskere må rette søkelyset mot den gravide kvinnen for å finne ut hvorfor barn får astma.

Danske forskere har oppdaget at astmabarn på syv år hadde problemer med luftveiene allerede da de ble født.

– Dette har astmaforskere spurt seg til alle tider: Når utvikler egentlig sykdommen seg? Det er aldri tidligere dokumentert, og studien vår blir nok aldri gjentatt, for det har vært en stor, omfattende og krevende øvelse, sier Hans Bisgaard,  leder av Dansk BørneAstma Center ved Gentofte Hospital samt professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet i Danmark.

400 nyfødte barn ble bedøvet

Forskerne har funnet løsningen på mysteriet ved å bedøve 400 barn en måned etter fødselen, slik at de kunne gjennomføre detaljerte målinger av barnas lungefunksjon. (Se video av metoden hos Dansk BørneAstma Center.)

Barna er senere blitt fulgt gjennom oppveksten. Da de var syv år gamle, gjennomførte man de samme testene.

Undersøkelsen viser at barn som hadde utviklet astma som syvåringer, allerede som nyfødte hadde problemer med å puste ut luft OG hadde sarte luftveier som utløser kramper når de blir irritert – begge deler er typiske kjennetegn for astma.

– Det er et svært viktig steg på veien for å kunne forebygge astma. Det passer godt med resultatene i andre studier vi har gjennomført, forklarer Bisgaard.

Resultatene er publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Kan ikke bremse astma

Forskernes gjennombrudd viser hvor tidlig man kan starte forebyggingen. Men ingen vet hva man skal gjøre for bremse utviklingen av astma, som som den mest utbredde kroniske lidelsen i dag. Over 300 000 dansker er rammet.

I mange år har man latt barn bruke de velkjente inhalatorene som inneholder såkalte kortikosteroider – for eksempel Spirocort og Flixotide – som lindrer symptomene. Håpet har vært at steroidene også kunne forebygge astma, men det har forskerne fra Dansk BørneAstma Center vist at de ikke kan.

Kan D-vitamin og fiskeolje hjelpe?

På Dansk BørneAstma Center er man derfor gått i gang med å finne hjelp andre steder. For øyeblikket blir barn av 700 kvinner fulgt løpende etter at mødrene har fått henholdsvis D-vitamin, fiskeolje og placebo under graviditeten.

Forskerne har et håp om at D-vitamin kan holde antallet barn med astma nede. Tidligere studier har vist at et lavt nivå av D-vitamin hos moren gir flere astmatiske symptomer i barnets første leveår.

Fiskeolje er med i forsøket av tre årsaker:

Studier antyder at fettsyresammensetningen i kroppen er med på å bestemme hvilke bakterier som overlever i kroppen – og det kan kanskje ha betydning for om barnet utvikler astma.

Dyreforsøk har vist at fiskeolje kan gjenopprette en ellers ødelagt bakterieflora.

Andre studier indikerer at barn på Færøyene og ved kysten i England og Australia har vesentlig lavere risiko for å utvikle astma og allergi.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanse:

Interaction between Asthma and Lung Function Growth in Early Life; American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine; doi: 10.1164/rccm.201110-1922OC

Powered by Labrador CMS