Migrene og p-piller gir større risiko for hjerneslag

Kvinner som lider av migrene og som i tillegg tar p-pillen, har over dobbelt så stor risiko for å få hjerneslag som andre kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanadiske og amerikanske forskere har analysert 14 ulike internasjonale studier om migrene, p-piller og hjerneslag for å fastslå hvor stor risikoen er. Migrene doblet slagrisikoen.

Kvinner som har synsforstyrrelser under migreneanfallene, er enda mer utsatt enn kvinner som ikke har synsforstyrrelser. Kvinner med migrene som i tillegg tar p-piller, ser ut til å være i en spesielt utsatt stilling, fant forskerne.

Råd

I Norge lider cirka 20 prosent av befolkningen av migrene. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som har lidelsen.

- Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom migrene og hjerneslag, men den eksakte risikoen er ukjent. Yngre kvinner som har migrene, og som tar p-piller og i tillegg røyker, er spesielt i risikosonen. De bør oppsøke sin fastlege og ta sikte på å kutte ut p-pillen og redusere røykingen, sier professor i nevrologi David Russell ved Rikshospitalet til NTB.

Likevel mener Russell at risikoen for hjerneslag er større for røykere uten migrene, enn for migrenekvinner som ikke røyker.

Redusert blodtilførsel

Den økte risikoen for hjerneslag skyldes sannsynligvis redusert blodtilførsel til hjernen som vanligvis skjer under migreneanfall.

Konklusjonen på den amerikansk-kanadiske undersøkelsen som er utført av dr. Ali Samii, nevrolog ved universitetet i Washington, og hans kolleger, antyder at risikoen for hjerneslag blant migrenerammede er 2,16 ganger høyere enn for andre kvinner.

Undersøkelsen offentliggjøres i denne ukas utgave av legetidsskriftet British Medical Journal.

(NTB)

Powered by Labrador CMS