Antioksidanter i norske matvarer

Forskere tror antioksidanter i kostholdet kan virke beskyttende. En norsk analyse gjør det for første gang mulig å få et innblikk i det totale inntaket av antioksidanter i kosten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antioksidant er en klassifisering av flere organiske substanser, for eksempel vitaminene C, E og A, og selén og betakaroten.

Karotenoidene er meget utbredt i planteriket - mer enn 1 000 varianter er identifisert. En annen gruppe antioksidanter er plantefenolene - mer enn 8 000 forskjellige er isolert.

Oksidativt stress

Når kroppen forbrenner oksygen, produserer den frie oksygenradikaler som biprodukter - såkalte frie radikaler. Blir det for mye av disse stoffene, kan de skade celler, proteiner og arvestoff. Dette kaller oksidativt stress.

Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot radikalene, og utgjøres blant annet av kroppens enzymsystemer. Kroppen produserer selv antioksidanter, og man vet ikke ennå om det hjelper på helsa å tilføre antioksidanter via kostholdet.

Forskere tror imidlertid at det kan være sunt å spise matvarer med mye antioksidanter. I dyreforsøk er det for eksempel vist at antioksidantrike matvarer kan ha gunstige effekter på sykdommer relatert til oksidativt stress.

Omfattende kartlegging

Rune Blomhoff og hans forskningsgruppe ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har gjennomført en omfattende analyse av totalinnholdet av antioksidanter i flere tusen matplanter og matprodukter fra forskjellige steder i verden.

De er imidlertid varsomme med å bruke resultatene til å gi kostholdsråd.

Mengden antioksidanter varierer mye. I de plantene som inneholder mest, er det 4 000 ganger mer antioksidanter enn i de plantene som inneholder minst. I det siste nummeret av Tidsskrift for Den norske lægeforening, publiserer Blomhoff antioksidantkonsentrasjonen i en lang liste matvarer som selges her i landet.

Grønnsakene

Blant grønnsakene er det grønnkål som inneholder mest antioksidanter, sammen med chilipepper, rødkål, paprika, persille, artisjokk, rosenkål og spinat.

Lavest innhold av antioksidanter finner vi i hvitkål, squash, fennikel, agurk og mandelgresskar.

Blant rotgrønnsakene er det rødbeter som inneholder mest antioksidanter. Blåpoteter inneholder nesten ti ganger mer enn vanlige hvite poteter.

Frukt og bær

Bær viser seg å inneholde masse antioksidanter. Nyper har et svært høyt innhold, sammen med krekling, blåbær, solbær, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær og tyttebær.

Blant frukten inneholder granateple meget høye konsentrasjoner antioksidanter. Sitrusfrukter har generelt sett et høyt innhold. Druer, plommer, ananas, dadler og kiwi inneholder også relativt mye.

Blant fruktsortene som inneholder minst antioksidanter finner vi pærer og meloner.

Nøtter, frø og tørket frukt

Valnøtter og solsikkefrø inneholder mye antioksidanter, men det gjør ikke hasselnøtter, mandler og cashewnøtter.

Blant tørket frukt kom aprikos og plommer best ut.

Krydder og medisinurter

Det ble funnet meget høye nivåer av antioksidanter i nellik, oregano og allehånde.

Også kanel, kryddersalvie, peppermynte, kryddertimian, sitronmelisse, rosmarin, timian og merian ligger høyt på lista.

Flere kinesiske medisinurter hadde også meget høye antioksidantnivåer.

Mel og korn

Kornsortene som inneholder mest antioksidanter er bygg, hirse og havre. Sammalt mel inneholder mer enn hvitt mel, hvor antioksidantinnholdet er halvert i noen tilfeller.

Blant de hvite melsortene inneholder maismel mest antioksidanter, fulgt av byggmel og havre.

Hvitt hvetemel og polert ris, de to kornsortene som spises mest i verden, inneholder lite antioksidanter.

Saft, juice, vin og te

Forskerne har funnet store forskjeller mellom de forskjellige saftprodusentene. Blant juicene var innholdet av antioksidanter størst i blodappelsinjuice og blå druejuice.

Rødvinene som ble testet inneholdt mye mer antioksidanter enn hvitvinene.

Grønn te inneholdt omtrent dobbelt så mye antioksidanter som svart te.

Kosttilskudd og supplementer

Forskerne har funnet at flere kosttilskudd inneholder betydelige mengder antioksidanter. Mest fant de i produkter basert på grønn te, blåbær og druer.

- Selv om de fleste kosttilskuddene eller supplementene tas i små mengder, kan de bidra med betydelige mengder antioksidanter, skriver Blomhoff.

Nettverk

I forskjellige forsøk med cellekulturer og i reagensglass, er det vist at antioksidanter med forskjellige kjemiske egenskaper virker i et integrert nettverk. Når vitamin E har nøytralisert et fritt radikal, vil den selv omdannes til en annen type fritt radikal som er mindre reaktivt enn det opprinnelige.

Så kan vitamin C komme inn og gjøre dette mindre reaktive radikalet enda mindre reaktivt, som deretter kan reagere med andre antioksidanter.

- Det totale innholdet kan være viktig

"Rune Blomhoff kartlegger antioksidanter."

- Hvis dette antioksidantnettverket også virker in vivo i mennesker og dyr, har dette viktige implikasjoner. Tradisjonelt har man bare vært opptatt av de vanligste antioksidantene, som vitamin C og vitamin E, men vi vet nå at det i tillegg finnes hundrevis av andre antioksidanter i matplanter.

- Det totale innholdet av antioksidanter kan derfor vise seg å være en viktig egenskap ved plantene, skriver Blomhoff i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Inntil nylig har det ikke vært kjent hvilke matvarer som inneholder mest antioksidanter totalt sett.

Forbehold

- Det er grunn til å understreke at våre analyser kun beskriver antioksidantinnholdet i produktene, og ikke tar hensyn til absorpsjon og tilgjengelighet i kroppens celler. Biotilgjengelighet fra forskjellige matprodukter og antioksidantfamilier vil sannsynligvis variere mye.

- Jeg anbefaler derfor ikke at man bruker vår antioksidanttabell til å gi spesifikke kostanbefalinger. Videre forskning må først bekrefte at antioksidantene er biotilgjengelige og fremfor alt at de er bioaktive hos mennesker, skriver Blomhoff.

- Gode kandidater

- Det er imidlertid godt dokumentert at et høyt inntak av frukt og grønt generelt reduserer risikoen for en rekke sykdommer som er relatert til oksidativt stress, og myndighetene i de fleste land gir derfor anbefalinger om et økt inntak av frukt og grønnsaker.

- Det er ikke avklart hvilke stoffer i disse matvarene som har denne beskyttende effekten, men forbindelser som styrker antioksidantforsvaret er gode kandidater, skriver Blomhoff.

Du kan lese mer om Blomhoffgruppens arbeid i artiklene Sunnhetsmysteriet frukt og grønt, Selvlysende mus friske av blåbær og Krydder som medisin.

Referanse:

Rune Blomhoff; Antioksidanter og oksidativt stressTidsskrift for Den norske lægeforening; 124: 1643-5; 17. juni 2004.

Lenker:

Blomhoff: Tabell over antioksidantinnholdet i norske matvarer
Tidsskrift for Den norske lægeforening: Antioksidanter og oksidativt stress
Institutt for ernæringsforskning: Rune Blomhoff: Hjemmeside
Universitetet i Oslo:Avdeling for ernæringsvitenskap.

Powered by Labrador CMS