Epileptikere drukner oftere

Mennesker med epilepsi har en mye større risiko for å drukne enn andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Sammenlignet med den generelle befolkningen, har mennesker med epilepsi en 15-19 ganger større risiko for å drukne.

- Folk med aktiv epilepsi burde dusje istedenfor å bade, ta medisin regelmessig for å kontrollere anfall, og de burde ha direkte tilsyn når de svømmer, sier Ley Sander ved University College London Institute of Neurology.

Metastudie

Det har vært kjent tidligere at epileptikere har en økt drukningsrisiko på grunn av epileptiske anfall, men dette er den første studien som sier noe om hvor høy denne risikoen er.

Ley og kollegaene har gjort en gjennomgang av forskningslitteraturen, inkludert 50 studier av mennesker med epilepsi fra hele verden. Til sammen har disse studiene gått over 200 000 pasientår.

Så har forskerne sammenlignet dette med populasjonsdata fra den generelle befolkningen, for å bestemme hvor mange drukningsdødsfall som forekommer.

I materialet de jobbet med, fant de at 88 epileptikere druknet. Til sammenligning ville 4,7 dødsfall ha vært forventet dersom det var ratene i den generelle befolkningen som gjaldt.

- Ta forholdsregler

Risikoen er høyest for mennesker med epilepsi og læringsvansker, de som er på institusjon, og de som har gjennomgått hjernekirurgi men ikke har blitt kvitt alle anfallene.

- Det er viktig at mennesker med epilepsi og deres omsorgspersoner tar forholdsregler for å forhindre disse tragediene, sier Sander i en pressemelding fra American Academy of Neurology.

Studien fant også at risikoen for drukning ikke er like stor for barn som for voksne. Forskerne tror dette kan henge sammen med at barn som oftest er under oppsyn.

Nærmere 450 000 mennesker druknet i år 2000, ifølge beregninger fra The Global Burden of Disease 2000 Project. Det vil si at den normale risikoen for å drukne er sju dødsfall per 100 000 mennesker.

I Norge druknet 84 mennesker i 2006, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Neurology, som er den medisinske journalen for American Academy of Neurology.

Referanse:

G. S. Bell, A. Gaitatzis, C. L. Bell, A. L. Johnson, and J. W. Sander: Drowning in people with epilepsy: How great is the risk? ; Neurology; 2008; 71: 578-582.
 

Powered by Labrador CMS