Færre misdannelser med eldre mødre

Gravide over 35 år har høyere risiko for å få barn med kromosomfeil. Men sannsynligheten for at fosteret skal ha misdannelser er lavere, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

I dag venter mange kvinner med å få barn, og gjennomsnittsalderen for første fødsel stiger jevnt og trutt. Landsgjennomsnittet i 2012 var 30,4 år.

Og med alderen stiger også risikoen for at fosteret bærer på kromosomfeil som Downs syndrom. Derfor er nok mange mødre bekymret for at alderen deres skal ha en negativ innvirkning på barnets helse.

Men nå antyder en ny undersøkelse at faren for andre avvik faktisk går ned når mor blir eldre.

- Funnene fra denne studien kan berolige disse kvinnene litt når det gjelder sannsynligheten for å få et anatomisk normalt barn, sier forsker Katherine R. Goetzinger i en pressemelding.

40 prosent lavere risiko

Goetzinger og kollegaene ved Washington University, St. Louis har sett på data fra rutineundersøkelser med ultralyd for 76 000 amerikanske kvinner. Tilfeller hvor barnet hadde kromosomfeil var tatt ut av dette materialet.

Rundt 1800 fostre viste seg likevel å ha et eller flere større fysiske avvik, for eksempel i hjertet, hjernen, nyrene, skjelettet eller fordøyelsessystemet.

Dataene viste imidlertid at sannsynligheten for slike misdannelser sank jo eldre mora ble. Mødre på over 35 år hadde 40 prosent lavere risiko for å bære på et barn med fysiske avvik enn yngre kvinner.

Dette gjaldt spesielt for misdannelser i hjernen, nyrene og bukveggen. Feil i hjertet var like vanlig både hos unge og gamle mødre.

Alt eller ingenting

Foreløpig vet ikke forskerne hvorfor fostrene til de eldre mødrene hadde lavere risiko for avvik. Men det kan tenkes at vi har å gjøre med et slags alt-eller-ingenting-fenomen, skriver forskerne.

Noe i den tidlige fosterutviklinga kan gjøre at det er mer sannsynlig at bare de normale fostrene overlever hos mødre over 35.

Referanse:

Katherine Goetzinger m.fl. presenterte sin studie Advanced Maternal Age and the Risk of Major Congenital Anomalies: Survival of the Fittest? på Maternal-Fetal Medicines årlige møte, i New Orleans, 3. februar 2014.

Powered by Labrador CMS