Amming gir ikke hengepupper

Redd for at amming skal sende hyllene sørover? Slapp av. Ny forskning antyder at siginga har helt andre grunner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi fniste godt bak lanken, vi fjortisene, når vi fikk øye på noen skikkelige rullegardinpupper i dusjen på svømmehallen.

Nå, et par tiår etter, kan vi ete i oss knisene ett for ett. Mens sakene sakte siger mot New Zealand undrer vi oss i stedet på om vi kan ha gjort noe som fremskyndet ferden.

Svaret er kanskje ja. Men i følge ny forskning kan vi i hvert fall fjerne “amming” fra lista over potensielle puppedrepere.

En studie av damer som var inne for å fikse eller forstørre brystene antyder nemlig at mødre som har ammet slett ikke har verre hengepupper enn de som ikke ammet. Derimot så det ut til at alder, mange unger og røyking hadde en finger med i spillet.

Plastisk kirurg

Det er Brian Rinker fra University of Kentucky som har undersøkt saken.

Igjennom praksisen som plastisk kirurg hadde han hørt utallige kvinner si at de ville fikse skaden som amming hadde påført bysten. Og så bestemte han seg altså for å finne ut hvor utslagsgivende det faktisk var å gi bryst, skriver LiveScience.

Rinker og kollegaene hans intervjuet 132 kvinner som hadde kommet for å få fikset muggene. Damene var gjennomsnittlig 39 år og 93 prosent av dem hadde vært igjennom minst ett svangerskap. 58 av mødrene hadde valgt å gi bryst, mens resten hadde avstått.

Forskerne vurderte både sykdomshistorie, kroppsmasseindeks, bh-størrelse før graviditeten og røykevaner.

Røyking og svangerskap

Resultatet viste altså at puppene ikke så ut til å sige mer hos damer som ammet. Derimot virket det som om røyking betydde trøbbel.

- Røyking bryter ned proteinet elastin, som gir ungdommelig hud elastiske egenskaper og som støtter opp brystet, sier Rinker til LiveScience.

Dessuten er det nok ikke til å komme fra at selve graviditeten har en del å si for puppenes knefall for tyngdekrafta.

- Studien viser faktisk at de negative effektene øker for hver graviditet, sier Rinker, som mener studien uansett bør berolige nybakte mødre etter følgende logikk:

Når skrikerungen er kommet har jo skaden allerede skjedd, så da er det bare er å kose seg bekymringsløst med resten.

?

Og de der fnisende fjortisene i dusjen?

Vel. De skal få sin straff i trettiårene.

Referanse:

Resultatene ble nylig lagt fram på en konferanse i American Society of Plastic Surgeons.

Lenke:

LiveScience: Breastfeeding Does Not Make Breasts Sag, Study Suggests

Powered by Labrador CMS