Assister din egen befruktning

Er du enslig eller lesbisk kvinne og skuffa fordi helsevesenet ikke får hjelpe deg med å bli gravid? Du kan fikse det selv. Kjøp frossen sæd i utlandet, eller gjør en avtale med en venn. Her kommer oppskriften.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke fikk vi vedtatt en ny lov om bioteknologi. I den står det:

§ 2-2. Krav til samlivsform: Assistert befruktning kan bare utføres på kvinne som er gift eller som er samboer med en mann i ekteskapsliknende forhold.

Enslige og lesbiske kvinner faller altså utenfor. Argumentasjonen fra Helsedepartementets side er at dette er et helsetilbud for par som ikke kan få barn på egen hånd.

Infertilitet?

  dette trenger du:

Sæd - fersk eller frossen
Sprøyte
Eggløsningstest eller temperaturmåler
Eventuelt et kvinnekateter

Vi kan bare anta at Helsedepartementet ser for seg at lesbiske kvinner kan gå ut og finne seg en mann som kan gjøre dem gravide - eller at de mener at lesbiske og enslige kvinner rett og slett ikke bør ha barn.

Hva som skiller et heteroseksuelt par hvor mannen ikke er fruktbar, fra et lesbisk par hvor den ene samlivspartneren ikke kan befrukte den andre, er visstnok bare “manglende fruktbarhet hos minst den ene av partene”. Her er begrunnelsen fra Odelstingsproposisjonen :

Når det gjelder spørsmålet om å åpne for at assistert befruktning skal kunne tilbys enslige kvinner eller lesbiske par, vil departementet vise til at assistert befruktning innen helsetjenesten i dag tilbys for å avhjelpe mannlig og kvinnelig medisinsk infertilitet eller på annen måte uforklarlig infertilitet. Det har ikke vært en målsetting å etablere et tilbud for å avhjelpe andre årsaker til barnløshet.

Reis bort eller gjør det selv

Enslige og lesbiske kvinner har dermed to muligheter: De kan reise til et land med mer liberal lovgivning, for eksempel til England eller Danmark, og få hjelp der. Det koster mye, men kan ikke straffeforfølges. De kan også assistere sin egen befruktning hjemme, uten at det er straffbart. Riktig gjennomført kan du få like gode sjanser for graviditet på denne måten, som ved et vanlig samleie.

- Dersom det er snakk om normalt fruktbare mennesker og de gjør det riktig, har de samme sjanse for å bli gravide når de gjør insemineringen selv, som de ville hatt ved et vanlig samleie, sier Johan T. Hazekamp, avdelingsoverlege ved Volvat legesenter. Om lovvedtaket sier han:

- Det er klart jeg syns det er synd at politikerne tar den stillingen. Jeg syns lesbiske også bør ha anledning til å få barn, som alle andre kvinner.

- Ingen menneskrett å få barn

Lege Øystein Magnus ved Fertilitetssenteret ved Røde kors-klinikken, er ikke enig med Hazekamp.

-Jeg støtter Stortinget, den tidligere regjeringen og den nåværende regjeringen fullt ut. De som aktivt velger bort å delta i kjønnet reproduksjon eller formering, de får stå ved sine valg, sier han.

- Jeg mener at jeg narrer både naturen og barnet som måtte komme etterpå, dersom jeg hjelper dem. Da blir jeg mer som en barneprodusent. Barn er ikke noe man produserer for å tilfredsstille voksnes behov, og det er ingen menneskerett å få barn, sier Magnus.

Fersk eller frossen

Hvem som helst kan ta kontakt med en sædbank i utlandet, og få kjøpt frossen sæd. Spermier er små celler, de er lette å tine opp i romtemperatur uten at de tar for mye skade, og når de tiner, våkner de til liv igjen.

Etter at de har tint opp har du rundt 24 timer på deg før de kreperer, men det gjelder selvfølgelig å få dem inn i skjeden så fort som mulig.

En annen måte å skaffe seg sædceller på, er å få en mann til å gi bort noen privat. Det aller første du må gjøre dersom du får til en slik avtale (det er nok lurt å snakke med en advokat), er å forsikre deg om at han ikke har noen seksuelt overførbare sykdommer, som for eksempel hepatitt eller HIV.

Ferske sædceller klarer seg også i rundt 24 timer i romtemperatur. Sjansene for å bli gravid er nok litt bedre med fersk sæd enn med frossen sæd.

Tidspunktet er kjempeviktig

For å få sprøytet sæden inn i skjeden, trenger du en plastsprøyte (uten spiss) og gjerne et kateter (lite rør), eller en plastpipette, for å få sædcellene så langt opp i skjeden, mot livmorhalsen, som mulig.

Dersom du bruker fersk sæd, koagulerer den gjerne med en gang den kommer ut i friluft, men den blir flytende igjen om du venter litt.

Det er dokumentert at for å bli gravid ved vanlig samleie, må samleiet skje forut for selve eggløsningen. Tidspunktet er altså svært viktig. Sæden bør sprøytes inn mellom én og to dager før antatt eggløsning.

Eggløsning kan påvises ved urintester eller ved å måle kroppstemperatur. Kroppstemperaturen slår bare ut akkurat når kvinnen har eggløsning, mens en urintest kan gi utslag på forhånd. På apoteket får du kjøpt slike tester som vil slå ut ett døgn før eggløsningen.

Andre metoder

Kvinnen som skal få inseminasjonen bør ligge på ryggen med bøyde bein fra hverandre, gjerne med en pute under baken, for å gjøre jobben lettere. Det er viktig at sædcellene kommer så langt inn i skjeden som mulig. Bli liggende på ryggen i ti minutter etterpå. Noe av sæden vil renne ut igjen etter hvert, men det er naturlig.

Det finnes også andre metoder; egentlig er det bare å bruke fantasien. Noen kvinner bruker pessaret, som egentlig er designet for prevensjon, til befruktning. Det er formet som en kopp, som kan fylles med sæd, og settes inn i retning livmorhalsen. Pessaret kan stå inne noen timer.

Kan ikke straffeforfølges

Du kan ikke straffes for å gjøre disse tingene selv.

- Det som ligger bak Bioteknologiloven er at lesbiske og enslige kvinner ikke skal få offentlig støtte til assistert befruktning. Du kan ikke straffeforfølges om du gjør det selv, sier Henriette Sinding Aasen, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Dette er et helsetilbud som diskriminerer på et usaklig grunnlag, mener hun.

- Ikke samsvar med praksis i samfunnet

- Samtidig er jeg er litt usikker på hvor man skal sette grensene her. Jeg syns ikke samfunnet skal legge opp til en ordning som er uheldig for barna, men man kan ikke si at barna får et dårlig liv dersom de vokser opp med en lesbisk kvinne. Jeg mener de kriteriene man har er betenkelige. Man kunne heller hatt samme kriterier som ved adopsjon. Det ville være en bedre måte å vurdere foreldrene på, ikke ut fra om de er lesbiske eller homofile, fortsetter Sinding Aasen.

- Hvorfor skal det ligge moralske vurderinger bak lovene som ikke samsvarer med praksis i samfunnet. Det finnes for eksempel mange eneforsørgere i dag, og flere og flere barn med en mor pluss morens venninne eller kjæreste, sier Sinding Aasen.

Det finnes utallige undersøkelser fra USA og England som forteller at barn som er oppdratt av lesbiske eller homofile foreldre ikke har flere problemer enn andre barn.

Referanse:

Dr. Aniruddha Malpani, MD and Dr. Anjali Malpani, MD; How to Have a Baby: Ovrecoming Infertility; Kapittel 54 - DIY-Insemination; UBS Publishers’ Distributors Ltd, New Delhi, India, 2001.

Norman Anderssen, Christine Amlie, Erling André Ytterøy; Outcomes for children with lesbian or gay parents. A review of studies from 1978 to 2000; Scandinavian Journal of Psychology; 43 (4), 335-351; doi: 10.1111/1467-9450.00302; september 2002.

Lenke: Bøker: infertilitybooks.com
Foreningen for ufrivillig barnløse: FUB
Dagens medisin: Homofile foreldre like gode

Powered by Labrador CMS