Finner ikke igjen "ny jord"

Sveitsiske forskere mener det ikke er sikkert den jordlignende planeten Gliese 581g finnes likevel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fra dette observatoriet på Hawaii fikk de amerikanske astronomene øye på noe som så ut som en jordlignende planet. (Foto: NASA)"

Fakta om eksoplaneter:

Eksoplaneter, eller ekstrasolare planeter, er planeter som er utenfor solsystemet vårt.

Den første eksoplaneten til en stjerne som ligner på vår egen sol ble funnet i 1995.

Siden har forskere funnet rundt 500 eksoplaneter, men de fleste av dem har trolig vært gasskjemper og har flere likhetstrekk med Jupiter.

Eksoplaneter er vanskelige å observere direkte fordi lyset fra dem drukner i lyset fra stjernen de hører til, og forskerne bruker derfor indirekte observasjonsmetoder som studier av stjerneformørkelser.

Kilde: snl.no
 

I slutten av september annonserte amerikanske forskere at de hadde funnet en jordlignende planet rundt 20 lysår fra sola.

Forskerne fra University of California sa planeten kunne ha flere forutsetninger for liv, og nyheten spredde seg raskt i verdenspressen.

Blant annet sa de planetens avstand til stjernen den går i bane rundt er omtrent som jordas - ikke for langt unna, og ikke for nærme. 

Planeten er dermed verken for varm eller for kald, og derfor kan det eksistere flytende vann der.

En studie som beskriver planeten ble publisert i tidsskriftet Astrophysical Journal. 

Forskere ved Observatoire de Genève i Sveits har fra før av funnet fire eksoplaneter i bane rundt stjerna Gliese 581, men analysene deres viser ingen tegn på at det finnes en femte planet der.

Dette ble kjent under International Astronomical Union sitt symposium i Torino tidligere denne uken.

- Ingen beviser

Sveitserne brukte sine egne data i analysene, og lederen for forskerteamet sier det foreløpig ikke er noen som har observasjoner som er presise nok til å bevise at en så liten planet finnes.

De amerikanske forskerne anslår at Gliese 581g har omtrent tre ganger så mye masse som jorden. 

Metoden sveitserne har brukt går ut på å studere stjerna Gliese 581 og se etter bevegelser som kan være forårsaket av tyngdekraften til planeter som går i bane rundt den.

- Vi ser ingen beviser for en femte planet, men vi kan heller ikke bevise at den ikke finnes, skriver Francesco Pepe, lederen for de sveitsiske astronomene, i en e-post til Science NOW.

Paul Butler, et av medlemmene av det amerikanske forskerteamet, sier til Science at han ikke vil kommentere det sveitsiske arbeidet, men sier det trengs flere observasjoner før det kan slås fast om Gliese 581g virkelig finnes eller ikke.

Han regner med at vi får det endelige svaret i løpet av et år eller to.

Her kan du se en video om planeten Gliese 581g fra Associated Press: 

Referanser: 

Steven S. Vogt et. al., The Lick-Carnegie Exoplanet Survey: A 3.1 M_Earth Planet in the Habitable Zone of the Nearby M3V Star Gliese 581, Astrophysical Journal, September 2010 (abstract)

Recently Discovered Habitable World May Not Exist, publisert på Science 12. oktober 2010

Astronomers Find Most Earth-like Planet to Date, publisert på Science 29. september 2010

Powered by Labrador CMS