En gruppe forskere har sett på grupper på tre personer for å teste om det finnes en struktur i måten vi danner relasjoner på.

Vi sover bedre om sommeren enn om vinteren

Én ting kan imidlertid stå i veien for den gode sommersøvnen, påpeker forskere.

De fleste elsker sommeren. Rosévin på balkongen eller i hagen. En dukkert i havet og endeløst lys om kvelden. Ifølge forskere kan du legge til stabil søvn på listen over sommerens gaver.

– Vi sover litt mindre om sommeren, mellom 20 og 30 minutter. Og forklaringen på dette er sannsynligvis at vi sover bedre, sier søvnforsker Birgitte Rahbek-Kornum.

Stor kontrast mellom natt og dag

Hun viser blant annet til en studie der amerikanske forskere analyserte søvnen til en gruppe universitetsstudenter hjemme og på en campingtur i naturen.

– På campingturen er studentene ute hele dagen. De sitter ved bålet om kvelden, uten telefoner. Og i løpet av den uken de er borte, rapporterer ungdommene at søvnen er mye mer stabil og litt kortere, forklarer Rahbek Kornum.

Ungdommene selv opplever at de har lettere for å sovne, de har færre oppvåkninger i løpet av natten, og de våkner tidligere enn de pleier sammenlignet med det daglige søvnmønsteret, der de er mer innendørs til forelesninger.

– Den bedrede søvnen skyldes mest sannsynlig den store mengden dagslys de har fått i løpet av dagen. Når det er stor kontrast mellom natt og dag, sover vi bedre, våkner mindre og føler oss mer uthvilte, forklarer Rahbek-Kornum.

Poul Jennum, professor og søvnforsker ved Københavns universitet, er enig.

– Når vi er ute og får mye sollys, aktiverer vi et stoff i hjernen som heter hypokretin, som signaliserer at vi er våkne og opplagte. Dette får hjernen til å produsere mer søvn om natten. Hvis vi ikke blir sterkt stimulert av lys om dagen, er det ikke alltid hjernen skjønner at den trenger å sove om natten, forklarer han.

– Det er av samme grunn at vi sover så godt når vi er på skiferie. Vi får nesten en overdose av lyset som reflekteres i snøen. Det får oss til å sove mer intenst.

Vi venner oss til lyset

For at vi skal kunne sove godt, må hormonet melatonin, som får oss til å slappe av, skilles ut. Dette skjer vanligvis når lysmengden i øynene våre avtar om kvelden. Men hvordan henger dette sammen med lyse sommernetter?

Forskning viser at når man utsettes for mer lys om dagen, blir den indre klokken mindre følsom for lys om kvelden. Man venner seg rett og slett til mer lys og kan fortsatt skille ut melatonin selv om det er ganske lyst ute, forklarer Rahbek-Kornum.

Det betyr at selv om vi har mer lys om kvelden i sommermånedene enn i USA, kan vi bruke resultatene fra den amerikanske studien.

I tillegg til at mengden sollys påvirker søvnen vår til å være mer stabil om sommeren, er det andre ting som påvirker søvnen i de varmere månedene.

– Du er mer ute om sommeren, får frisk luft og mer mosjon. Du spiser kanskje også litt sunnere, og alt dette bidrar til å forbedre søvnen, sier Rahbek-Kornum.

En hump på veien til drømmeland

Selv om forskning tyder på at vi sover bedre om sommeren, finnes det likevel et kjent fenomen som kan hindre den gode sommersøvnen. For hvem har vel ikke våknet svett når temperaturen er over 20 grader om natten?

– En tropenatt med mer enn 25 grader er virkelig dårlig for søvnen. Du vil typisk våkne mer enn hvis soverommet var kjølig, sier Birgitte Rahbek-Kornum.

Søvn og temperatur henger tett sammen, forklarer Poul Jennum.

– Kroppstemperaturen vår synker vanligvis mellom 0,6 og 0,8 grader om natten. Vi avgir ganske enkelt langsomt varme fra kroppen frem til klokken 4 om morgenen, når temperaturen er på sitt laveste. Så stiger den igjen mot morgenen, sier han.

Og hvis du av en eller annen grunn ikke kan regulere temperaturen fordi det er for varmt på soverommet, vil du bruke mye energi på å svette, noe som vil gjøre søvnen mer urolig, legger Jennum til.

Gode råd for søvnen

For å høste fordelene av stabil sommersøvn, må du sørge for at soverommet ditt er kjølig. Sundhedsstyrelsen anbefaler en temperatur på mellom 18 og 21 grader i rommet der du sover.

– Du kan bruke en vifte, bruke blendingsgardiner eller ha vinduet åpent for å holde temperaturen nede, foreslår Birgitte Rahbek-Kornum.

Og hvis du ikke klarer å få omgivelsene kjølige nok, må du prøve andre måter, mener Poul Jennum.

– Du kan for eksempel legge deg ned med et tynt laken. Men det er utrolig individuelt hvor mye varme vi tåler om natten. Noen kan sove med en tykk dyne om sommeren uten problemer, mens andre svetter mye. Så det viktigste rådet er å ha det behagelig når du sover, avslutter han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS