Usunt å sove lenge

Dårlig nytt for dem som liker seg i senga. For mye søvn dobler risikoen for alvorlig hjertesykdom, ifølge omfattende studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

At for lite søvn ikke er bra for helsen er godt kjent. Men at det kan være like farlig å sove for mye vil nok overraske mange.

De som sover mer enn rundt åtte timer per natt har nemlig dobbelt så høy risiko for å utvikle dødelig hjertesykdom i forhold til de med normal søvnlengde, i følge en ny britisk undersøkelse. Også for lite søvn er usunt.

Søvn og dødelighet

Den omfattende undersøkelsen ble startet allerede på midten av 1980-tallet, men først nå er altså den oppsiktsvekkende konklusjonen klar.

Forskere ved University of Warwick og University College i London har kartlagt søvnmønsteret til mer enn 10.000 britiske statsansatte, og gjennom årenes løp sammenlignet søvnvanene med helsetilstand og dødelighet.

Etter å ha tatt hensyn til faktorer som kjønn, alder, fysisk aktivitet og røyking, slår forskerne fast at både for lite og for mye søvn kan være svært skadelig for helsen, skriver BBC News.

Sju timer er best

Før man griper etter vekkerklokka er det imidlertid greit å minne om at søvnbehovet varierer svært fra person til person.

- Søvn er litt som høyde og skostørrelse. Ingen er helt like. Men denne studien viser hvor viktig det er å ta hensyn til kroppens naturlige søvnbehov, sier søvnekspert Neil Stanley ved Norfolk and Norwich University.

For de fleste av oss vil det bety rundt sju timers søvn per døgn. Betydelig mer eller mindre søvn enn dette kan få alvorlige helsefølger.

De som presser seg opp av senga etter bare fem timers søvn, har to ganger så høy risiko for å utvikle dødelig hjertesykdom sammenlignet med de som unner seg det gjennomsnittlige behovet på rundt sju timer, melder BBC videre.

Undersøkelsen viser også en klar sammenheng mellom for lite søvn og høyt blodtrykk, diabets 2 og farlig overvekt. I undersøkelsen hadde gruppen med lite søvn hele 1.7 ganger så høy overdødelighet som de med normal søvn.

Kreft og depresjon

At det er påvist en statistisk fordoblet overdødelighet også for de som sover for mye, kommer overraskende på forskerne. Og de er usikre på hvorfor helsen til syvsoverne er så dårlig.

- Men kanskje kan mye søvn knyttes opp mot lidelser som depresjoner, eller kanskje fysisk utmattelse som følge av for eksempel kreft, antyder professor Francesco Cappuccio ved University of Warwick.

Uansett viser den nye studien søvnens betydning for den fysiologiske gjenoppbyggingen av kroppen. Søvnforskerne er derfor bekymret for stadig mer skiftarbeid og menneskelig aktivitet på tider av døgnet da kroppen vår trenger sin livsviktige søvn.

Powered by Labrador CMS